Nöjd med nya reglerna.

Allt färre asylsökande får arbetstillstånd

Sedan regeringen före jul införde kravet att asylsökande måste kunna visa upp pass eller annan id-handling för att få arbeta i Sverige, har antalet asylsökande som får jobba minskat dramatiskt. Ekots granskning visar att minskningen är hela 90 procent.

En av dem som inte får arbeta är Abebeche, som kommer från ett afrikanskt land.

– Jag har inget pass, jag hoppas få arbetstillstånd. Jag vill jobba, jag är ung och vill inte sitta hemma. Jag måste leva mitt liv, säger Abebeche.

Abebeche har inget pass, det tog polisen i hennes hemland ifrån henne när hon satt i polishäkte. Hon blev våldtagen och misshandlad. Hennes man är försvunnen och själv är hon efterlyst och hon har ingen kontakt alls med sin familj.

Hon kan därför inte styrka sin identitet och får inte arbeta i Sverige. Och hon är inte ensam. Under årets första tre månader var det bara 400 asylsökande som uppfyllde kraven för att få arbeta, jämfört med över 4 000 under samma tid förra året, alltså en minskning med hela 90 procent.

Till en del beror minskningen på att det i dag kommer färre asylsökande till Sverige och på att asylutredningarna ibland går snabbare, för det är bara om utredningen tar mer än fyra månader som en asylsökande får arbeta.

Men huvudförklaringen är de nya reglerna, som migrationsminister Tobias Billström tycker är bra.

– Å ena sidan så bjuder den asylsökande till och ställer upp med att visa sina id-handlingar, detta i ett läge då vi vet att ungefär 90 till 99 procent av dem som kommer inte visar sina id-handlingar och uppger att de inte har tillgång till dem.

– Å andra sidan så erbjuder vi tillträde till arbetsmarknaden under förutsättning att man visar sin goda vilja. Det tycker jag är en bra balans, säger migrationsminister Tobias Billström.

Men flyktingadvokat Hans Bredberg tror inte att de nya reglerna kommer att få fler asylsökande att visa id-handlingar. Däremot kommer fler asylsökande att tvingas jobba svart, säger han.

– Förut hade de en möjlighet att kunna försörja sig själva. Nu har de ingen sådan möjlighet. Det är som att tränga in en råtta i ett hörn i och med att de ofta inte har några id-handlingar att visa upp.

– Då blir det mycket svart arbete. De måste ju kunna äta och livnära sig. Det blir ett mycket starkt utanförskap, som jag inte riktigt förstår meningen med, från politikernas sida, säger flyktingadvokat Hans Bredberg.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".