Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Island jagar val igen trots protester

Publicerat söndag 17 augusti 2003 kl 12.47
Island har efter 14 år återupptagit valjakten igen. Tidigt i morse lämnade tre valfångsfartyg hamnen i Reykjavik på Island för att i vetenskapligt syfte skjuta 38 vikvalar. Miljöminster Lena Sommestad är besviken på Islands beslut att jaga val. Kritik kommer också från flera miljöorganisationer däribland den Svenska naturskyddsföreningen.
– Det är ett mycket beklagligt beslut som naturligtvis innebär ett ytterligare hot mot redan hotad djurart och Island har ingen som helst ekonomisk vinning, utan kan tvärtom kanske förstöra den värdefulla valskådning som finns i dag och som många islänningar är beroende av, säger Mikael Karlsson, ordförande för Svenska naturskyddsföreningen. Mikael Karlsson tror att det handlar om politisk prestige när den isländska regeringen återupptar jakten på vikval. Även om man säger att det är i ett vetenskapligt syfte och Island formellt har rätt att göra detta enligt den internationella valkonventionen anser flera bedömare att detta bara är en täckmantel för kommersiell valfångst. Även den svenska miljöministerna Lena Sommestad beklagar beslutet. – Vi tycker att det här är oerhört olyckligt och Sverige har ju protesterat skarpt mot att Island agerar på det här sättet. Det är ett onödigt projekt och det har inte stöd av vetenskapliga stöd inom den internationella valfångstkommissionen, säger miljöminister Lena Sommestad. Täckmantel för kommersiell fångst Den isländska regeringen har återupptagit jakten på vikval i vetenskapligt syfte, vilket man har formell rätt att göra detta enligt internationella valkonventionen. Fler bedömare anser dock valarna inte behöver dödas för att få fram de vetenskapliga fakta man är ute efter. Bedömarna menar att detta är en täckmantel för kommersiell valfångst. Lämnade i protest 1986 införde den internationella valfångstkommissionen, IWC, ett totalt förbud mot kommersiell valfångst och Island lämnade kommissionen i protest 1992. Men förra året återupptogs landet som medlem igen trots att man då reserverade sig mot valfångstförbudet. Det anses vara en röstningsmiss från den svenska delegationen som gjorde att Island valdes in med en rösts övervikt. ' Det är medlemskapet som nu gett Island leitimitet att agera som man gör, enligt Greepeace valexpert Frode Pleym. Utan ett medlemskap hade dagens valjakt varit illegal och rönt större internationella protester, säger han. – Då vore det knappats troligt att Island hade startat valfångst nu under hösten i och med att då är risken för internationella reaktioner hade varit mycket större då, säger Frode Pleym. Lena Sommestad håller dock inte med om att det handlade om ett misstag i röstningen. – Det handlade om de proceduromröstningar som föregick Islands ansökan och det är så att länder har rätt att vara med i organisationer av det här slaget om man inte utesluter dem. – Det var de folkrättsliga procedurfrågorna kring det här som resulterade i att man inte lyckades utestänga Island, kan vi säga. Det var alltså inte själva godkännandet av Islands medlemskap med reservation. – Det är helt klart det finns inget stöd för Islands agerande i dag. Miljöminister Lena Sommestad tycker det ändå är bra att Island nu är med i IWC igen. – Jag menar att det långsiktigt är bra att Island är med för att därmed sitter Island vid bordet och är med i diskussionerna, säger miljöminister Lena Sommestad.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".