Press får doktorander att vilja hoppa av

Landets forskarstudenter har det svårt att få privatliv och studierna att gå ihop. Svårigheter att få finansiering, oklara arbetsförhållanden och handledare som inte ställer upp är vanliga problem. Det visar en undersökning som gjorts av TCO och Statstjänstemannaförbundet och som presenteras i dag, måndag.
Anette Carnhede, ordförande i Statstjänstemannaförbundet, menar att utvecklingen hotar tillväxten. – Stämningen går upp och ned eftersom alla under flera års tid lever under pressen att prestera något, det är som att vara på upploppet i ett maratonlopp i flera år, säger Eva Sundström, doktorand. Funderat på att hoppa av Eva Sundström, som nyligen disputerat i sociologi vid Umeå universitet, säger att hon har haft bra stöd från sin institution men att många andra mår dåligt under sin tid som forskarstudenter. Enligt den undersökning som gjorts har hälften av forskarstudenterna funderat på att hoppa av sin utbildning. Hur många som verkligen avbryter finns det ingen statistik på. Allra svårast är det för ensamstående kvinnor med barn och personer med utomeuropeisk bakgrund. – Nästan en tredjedel av de utomnordiskt födda doktoranderna upplever att man har blivit illbehandlad och rent av diskriminerad. – Det är oerhört allvarligt också i en sådan miljö som faktiskt ska vara föredöme och stimulera till mångfald och ett öppnare samhället, säger Annette Carnhede, ordförande för statstjänstemannaförbundet. Genomgående problem Arnette Carnhede vill poängtera att många faktiskt är nöjda med sin forskarutbildning men att det finns genomgående problem som måste åtgärdas för att studenter ska vilja fotsätta att söka sig till forskarutbildningar. – Vi behöver ökad utbildningsnivå, vi behöver satsa. Sverige är ofta väldigt stolta över att vi satsar mycket på forskning och utbildning, och framförallt inom statstjänsten där vi finns så vet vi att vi alltid har haft en väldigt hög utbildningsnivå, haft en hög akademikertäthet och vi vet att kraven kommer att öka. – Då är det väldigt angeläget att vi ser till att förutsättningarna för den här gruppen är så goda som möjligt så att samhället också kan ta till vara det. Att det kommer ut hela människor ur den här situationen med positiva upplevelser av en arbetssituation, med delaktighet och inflytande på arbetsplatsen för det kommer de naturligtvis ta med sig till kommande uppdrag, säger Anette Carnhede, ordförande i Statstjänstemannaförbundet.
Sara Hägg och Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".