Svensk-danskt samarbete mot skattefusk

Svenska och danska skattemyndigheter inleder nu en gemensam jakt på skattefuskare. Företag och enskilda utnyttjar den ökade ekonomiska integrationen i Öresundsområdet och Nordtyskland men en nyinrättad specialgrupp med svenska och danska tjänstemän ska sätta stopp för miljonsvinnet.
- Det är mycket viktigt. Både för att komma till rätta med det fusk som förekommer och för att skapa förtroende för skattesystemet som helhet. Dessutom för att den integration som sker mellan länderna sker på korrekt sätt , säger Alf Höglind är chef för specialrevisionsenheten på Skattemyndigheten i Skåne. Insmugglade livsmedel Så här kan fusket gå till: oseriösa företagare köper in livsmedel i Tyskland för hundratals miljoner kronor som sedan säljs vidare till Danmark. De danska skattemyndigheterna räknar till exempel med att merparten av den läsk som säljs i Köpenhamn är insmugglad läsk. Ett fall av skattefusk som nu avslöjats, visar att en företagare köpt livsmedel av en enda tysk grossist för 173 miljoner kronor. Av den summan redovisades bara 13 miljoner kronor i Sverige. Öresundsbron har gett skattefuskarna fördelar. - Man får ju en extra fördel genom att man bedriva sin verksamhet i båda länderna och på det sättet lättare undgå upptäckt. Utreder porrsajter Den svensk-danska gruppen utreder nu bland annat flera fall av fusk med livsmedel som för övrigt är ett lönsamt fusk som ökar i hela Europa. Man utreder också företag som sysslar med porrsajter på internet, åkerier och personaluthyrningsfirmor. Samarbetet mellan Sverige och Danmark utvecklas vidare och svenska tjänstemän kommer att placeras i Köpenhamn och danska tjänstemän placeras i Malmö. - Man kan ju se hur utredningarna blir effektivare och man kommer fram till beslut om ändrade skattedebiteringar. Så vi ser det som framgångsrikt. Hjälper Tyskland Skattemyndigheten i Skåne har också inlett ett samarbete med tyska skattemyndigheter för att kartlägga svenska importörer av livsmedel men man tänker inte nöja sig med att samarbeta bara med Danmark och Tyskland. - När Polen nästa år sannolikt kommer med så blir det ytterligare angeläget att vi kan ha samma typ av samarbete med dem och andra nya EU-länder.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".