Nollning – omtvistad skolstart

I veckan som kommer börjar många av landets elever i skolan efter sommarlovet. Förra året blev det stor uppmärksamhet kring att förstaårselever på gymnasiet förnedrats i samband med så kallad nollning eller inspark.
– Det är tradition. Det hör till det ska vara som en stor fest så att man känner sig välkommen. De större kan busa med en, säger Dennis Gårdman. Varför tycker du att det ska vara inspark för? – Det är som Dennis sa det är tradition, det hör till när man börjar ettan är det inspark som gäller. Det ska vara lite tufft och lite pirrigt att gå till skolan just den dagen, säger Therese Zetterström. Vid förra årets skolstart blev det stor uppmärksamhet kring hur äldre elever kränkt förstaårseleverna på gymnasiet sexuellt och fått dem att dricka sig berusade. För att bryta negativa traditioner har Sveriges elevråd i år skickat ut en skrift till rektorer och elevråd på sveriges alla gymnasieskolor inför skolstarten. Den innehåller bra exempel på hur en inspark kan gå till. Linus Olofsson, ordförande i Sveriges elevråd, tycker att bra anordnade insparkar är viktiga för att skapa gemenskap och att det är fel att förbjuda insparkar. – För gemenskapen i klassen och gemenskapen på skolan är så oerhört viktig för att lyckas i sina studier och för kontakten med andra elever och med lärare. Oavsett om man gör en dålig eller inte någon nollning alls så är det inte bra. Det bästa är att göra en bra inspark eller en bra kick off, säger Olofsson. Tor Henriksson börjar tredje året på Mediegymnasiet i Nacka och blev själv utsatt för nollning när han började första året. Bland annat fick de brottas i en blandning av filmjölk och surströmming. Sedan dess har skolledningen där förbjudit insparkar. – Jag börjar trean nu och i den skolan jag går i har vi sagt nej till all nollning sen ett år. Jag var själv utsatt för nollning när jag började ettan men jag får inte ge någon hämnd, säger Tor Henriksson. Vad tycker du om det? – Det är surt men förståeligt. Linus Olofsson på Sveriges elevråd tycker att det är skolans ansvar att sätta stopp för kränkningarna. Traditionerna lever kvar och han håller med om att eleverna ofta vill ha kvar sina insparkar. – Jo, självklart är det så att det man utsatts för vill man utsätta andra för att bli av med förnedringen man känner inom sig. Det handlar också om att den som kränker inte alls ser det hela på samma sätt som den som blir kränkt. Därför är det rektorns formella ansvar och elevrådets ansvar gentemot eleverna att ta tag i det här och visa att det finnas andra sätt att få elever att lära känna varandra, säger Linus Olofsson, ordförande för Sveriges elevråd.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".