Thailändsk demonstration för maktskifte

I Thailands huvudstad Bangkok demonstrerar i dag uppemot 100 000 människor mot regeringen, och kravallpolis försöker kontrollera folkmassan.

Demonstrationen har hittills varit fredlig, men det finns en oro för att det politiska kaoset i Thailand ska urarta i våld.

De rödklädda demonstranterna kräver att regeringen, ledd av Abhisit Vejjajiva, avgår. De säger att han, uppbackad av gulklädda rojalistiska aktivister, kom till makten på ett odemokratiskt sätt.

Mycket av ilskan från demonstranterna i dag riktar sig mot thailändske kungens närmaste rådgivare, en 88-årig palatsbyråkrat som demonstranterna anklagar för att ha varit med om att dra in det vördade kungahuset i en smutsig politisk röra.

Detta ska ha skett i syfte att bibehålla den traditionella thailändska aristokratins, militärens och affärselitens privilegier.

Med dagens uttalade kritik mot kungarådgivaren bryter demonstranterna mot ett strikt tabu mot att kritisera personer med koppling till kungahuset.

Samtidigt bär dagens demonstranter också porträtt av kungen för att visa att de stödjer monarken, om än inte kretsen kring honom.

Demonstranterna, som inkluderar många fattiga från landsbygden och städerna, omringade kungarådgivarens hus medan armésoldater skyddade byggnaden.

Förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp 2006, stödjer dagens demonstration. Han försöker nu från sin exil utanför Thailand att utmåla sig som demokratins förkämpe, även om han under sin tid vid makten anklagades för odemokratiska metoder, korruption och människorättsövergrepp.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva, Thailands fjärde efter senaste kuppen, säger att han inte tänker böja sig för demonstranterna och avgå.

Nils Horner, Jakarta
nils.horner@sr.se