Uppåt för bioteknik

Det har varit en kraftig uppgång på börsen för bioteknikbranschen i år. Uppgången kommer efter flera års kräftgång. Men många bolag dras med stora förluster. Erik Walldén, VD på Uppsalabolaget Pyrosequensing, anser att årets uppgång beror på den mer njugga inställning som börsen förut hade till branschen.
Bioteknikbranschen har under året skördat framgångar på börsen. Bioteknikbolagens börsvärde är idag nästan fem miljarder kronor, jämfört med 3,5 miljarder kronor vid årsskiftet. Det motsvarar en ökning med mer än 40 procent. Det är samtidigt ingen hemlighet att många av bolagen drar tunga förluster efter sig. Det gör att många av bolagen betraktas som billiga uppköpskandidater. Nyligen köptes till exempel Lundaföretaget Perbio upp av en amerikansk konkurrent. Och förra veckan köpte Uppsalaföretaget Pyrosequencing ett annat företag i staden, Personal Chemistry. Båda arbetar med att utveckla och tillverka bioteknisk utrustning. Erik Walldén tror att de båda företagen snart kommer att visa lönsamhet. För varken Pyrosequensing eller Personal Chemistry redovisar några vinster. Pyrosequensing redovisade ett halvåresreultat på minus 72 miljoner härom veckan och har lanserat kraftiga besparingar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".