Ja och Nej-ekonomer eniga - ibland

Med fyra veckor kvar till folkomröstningen om euron drabbade politiker och ekonomer i söndags samman i programmet P1 Granskar. Men även om meningarna går isär i många frågor, finns det en hel del som ekonomer på Ja och Nej-sidan är eninga om. Klas Eklund, chefsekonom på SEB, medger att det blir svårare att styra ekonomin om räntan sätts i Frankfurt.
Även om Klas Eklund, en varm anhängare av euron, tonar ner riskerna så ger han nej-sidan rätt i att vi kan få fel ränta när vi inte själva beslutar över den. Nils Lundgren är nationalekonom och aktiv i nej-kampanjen. Och som ekonom ger han ja-sidan rätt i att en gemensam valuta leder till ökad handel och i förlängningen alltså möjlighet till högre tillväxt. Ja och Nej ekonomerna är alltså överrens om att euron kan ge ökad handel och tillväxt, de är överrens om att en gemensam valuta kan pressa priserna på lång sikt. Men de är också överrens om att det blir svårare att styra ekonomin om vi tappar makten över räntan. Att de ändå kommer till olika slutsatser beror på att de värderar för och nackdelarna olika. Vinsterna är för små för att väga upp förlusten av räntemakten, enligt Lundgren. Vinsterna är stora på lång sikt och riskerna går att hantera, tycker Eklund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".