Hemma i Sverige.
Sveriges USA-ambassadör:

Regeringens arbete gav resultat

Svenske ambassadören i USA Jonas Hafström uttalar sig nu för första gången om vad som ledde fram till en förflyttning av Annika Östberg. Enligt Hafström var det regeringens agerande som ledde fram till förflyttningen.

– Det är regeringens agerande som har lett fram till det hela, vi har inte gått ut och sagt att det är detta vi arbetar med utan vi har legat lågt. Det har gjort att vi har fått arbetsro, på ett sätt som jag tror har varit mycket bra under det här ärendets handläggning, säger Jonas Hafström.

Arbetet med att få Annika Östberg flyttat till svenskt fängelse har pågått under flera år, i tysthet. Bland annat vet vi nu att frågan togs av stadsminister Fredrik Reinfeldt när han träffade Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger i maj 2007.

Ärendet är känsligt, eftersom att hon dömts för mord på en polisman. Och det är först nu, sedan hon landat i Sverige, som ambassadören Jonas Hafström vill kommentera ärendet.

– Man vet aldrig, det är mycket starka krafter när det gäller nåd för personer som ha varit inblandade i mord på amerikanska polismän. Det är väldigt starka känslor för de här brotten. Vår politik har varit att ligga väldigt lågt.

När Jonas Hafström, tillträdde som ambassadör 2007 hade han detta ärende som ett av sina viktigaste.

– I och med att statsministern tog upp det med guvernör Schwarzenegger under sitt USA-besök, och då är det naturligtvis viktigt att följa upp gjorda investeringar, och det är det vi har gjort.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".