Höjd ersättning till överbokad resenär oroar SAS

Ett nytt EU-förslag som kan öka kompensationen till överbokade flygresenärer vållar oro hos flygbolagen i Europa. EU vill att den som inte kommer med sitt flyg på grund av överbokning ska få dubbelt så stor ersättning, från 300 till 600 euro maximalt.
– Vi tycker att förslaget verkar synnerligen ogenomtänkt. SAS har absolut ingenting emot att nivåerna är korrekta och även att nivåerna höjs, men förslaget är dåligt. Det är dåligt utformat och det kommer inte att kunna hanteras i praktiken, säger Hans Ollongren, informationsdirektör vid SAS. Systemet med överbokning används av flygbolagen för att minska förlusterna när många affärsresenärer inte kommer till det flyg dom bokat. Men det innebär samtidigt att man tvingas betala ersättning till de bokade passagerare som inte får plats. SAS betalar varje år ut omkring 50 miljoner kronor till överbokade resenärer som inte kommer med det flyg de tänkt sig. Nu vill EU fördubbla den maximala ersättningen från 300 till 600 euro. Dessutom ska ersättningen omfatta även inställda flyg. Det här har fått samtliga flygbolag i Europa på fötter, de begär nu förhandlingar med ordförandelandet Italien som vill driva ärendet till en EU-förordning. SAS menar att förslaget hotar både ekonomin i branschen och samarbetet bolagen emellan. – Naturligtvis blir det en omedelbar ekonomisk effekt där kostnaderna kanske kommer att öka tre, fyra gånger i förhållande till idag. Men det vi är mest bekymrade för är utformningen som kan äventyra samarbetet mellan flygbolagen i framtiden och därigenom göra det väldigt komplicerat för våra kunder, säger Hans Ollongren.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".