Rusning till svenska skidanläggningar

Det har varit en rekordvinter för de svenska skidanläggningarna. Den största skillnaden är att i år har inte bara fjällvärlden utan också de mellanstora anläggningarna slagit rekord.

En av dem är Kungsberget utanför Sandviken där Mikael Rundblom är delägare.

– I år har vi haft ett fantastiskt år. Vi har ökat omsättningen på skipass med cirka 40 procent jämfört med förra året, så det blir riktigt bra, säger han.

Vad tror du att det ökade intresset för fjällvärlden och även de mellanstora anläggningarna beror på?

– Det är flera faktorer, en anläggning som Kungsberget är ju ganska väderberoende, så den fina vintern har gjort sitt. Dessutom kronans läge, som gör att svenskarna semestrar hemma, och en del kommer hit från andra länder och semestrar här. Sedan tror vi att lågkonjunkturen som sådan inte påverkar vår bransch, vi tror att semester och fritid med familjen prioriteras medan man drar in på kapitalvaror och liknande.

Påsken är en av de största skidhelgerna och Svenska liftanläggningars organisation, SLAO, räknar med runt 300 000 gäster i de svenska skidanläggningarna den kommande helgen.

Sett på hela vintern är det alltså betydligt fler svenskar som skidsemestrat på hemmaplan i år, när det gäller utländska skidturister märks särskilt en ökning av de danska besökarna.

Till Kungsberget utanför Sandviken kommer de flesta tillresta skidåkare från Stockholm och Mälardalen. En av dem är Fredrik Olsson.

– Vi brukar vara upp i en vecka och åka skidor. Åre har det blivit tidigare, men nu provar vi det här, säger han.

Samtidigt som allt fler söker sig till svenska skidanläggningar faller priserna på fjällstugor och bostadsrätter i skidorterna. I Åre har till exempel priserna gått ned med sju procent sedan 2007, enligt statistik från Fastighetsbyrån.

Men någon brist på skidåkare har det alltså inte varit i Sverige under samma tid, tvärtom, säger SLAO:s vd Hans Gerremo.

– I fjol hade vi en jättefin säsong i fjällvärlden, men nu har vi haft en toppensäsong i hela landet. Det innebär att vi kommer att gå mot en rekordsäsong, jag tror att vi kommer att landa på tio procent när påsken ligger så här sent.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se