Mp: Sverige bör vara kvar i EU:s stabilitetspakt

Även om Sverige rösta nej till euron vill miljöpartiet att Sverige ska vara kvar i EMU:s stabiltetspakt, som exempelvis reglerar hur stor budgetunderskott ett land får ha. Det sa miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i Sveriges Radios utfrågningar inför folkomröstningen den 14 september.
– Vi tycker att den politik man slår fast i stabilitetspakten på många sätt har varit bra för svensk ekonomi, man har fått ordning på statsfinanserna och man kan betala av på statsskulden, man kan betala av på statsskulden. Man ser till att inte förbruka mer pengar än man har och det gör att man inte lämnar över samma skulder till kommande generationer. Det är en viktigt fråga för oss att vi som lever nu inte ska lämpa över en massa till de som kommer efter oss, säger Maria Wetterstrand. Maria Wetterstrand tycker att Sverige ska stanna i EMU:s stabilitetspakt som styr svensk ekonomi. Skälet är att hon tycker att reglerna är bra. Principiellt och ideologiskt tycker miljöpartiet att Sverige ska styra sin ekonomi själv. I praktiken accepterar hon ändå stabilitetspakten, till och med gillar den. Ett skäl till denna pragmatiska hållning är förstås att miljöpartiet inte vill stöta bort EMU-kritiker som vill ha stram ordning på pengarna. Miljöpartiet och Maria Wetterstrand aktar sig noga för att ge ja-sidan en chans att måla ut miljöpartiet som ekonomiskt oansvarigt Miljöpartiets strävan att Sverige ska lämna EU, står Maria Wetterstrand bakom. Nu ägnas all koncentration åt EMU-nejkampanjen, men i miljöpartiet förestår en debatt om utträdeskravet. Partiet är inte enigt. Wetterstrand gjorde klart att om det blir ett ja till EMU i folkomröstningen, så kommer utträdeskravet att aktualiseras. Blir det ett nej, tycker Wetterstrand att utträdeskravet inte känns lika starkt. Motiveringen är att utanför EMU skulle Sverige vara friare att fatta egna beslut. I dag gav Wetterstrand också besked att hon tror, precis som ja-sidan, att en gemensam valuta kommer att leda till ökad handel mellan de länder som är med.
Inger Arenander, Ekots inrikespolitiska kommentator
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".