Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krismöte om bakterier på Stockholms sjukhus

Publicerat måndag 18 augusti 2003 kl 11.00
Bara omkring hälften av de patienter i Stockholm som misstänks vara smittade av den moståndskraftiga bakterien MRSA genomgår testning. Bristerna i hygienrutinerna när det gäller att bekämpa bakterien får nu landstingsledningen att skärpa tonen mot Stockholmssjukhusen.
– Fortsatt oroande. Det har inte skett någon nedgång i antalet nya fall utan det är fortsatt en svag ökningstendens , säger Göran Stiernstedt, biträdande landstingsdirektör i Stockholms läns landsting. Det betyder att runt 20 nya fall av MRSA-smittade patienter upptäcks varje månad i Stockholm. Det är flest i landet och siffrorna de senaste åren pekar stadigt uppåt. Stockholmare riskpatienter Det här är en nationell angelägenhet, menar Göran Stiernstedt, eftersom Stockholmslandstinget tar emot många patienter utifrån. Sjukvården i andra delar av Sverige oroas också när patienter från Stockholm kommer till dem. Många stockholmare som sökt vård ute i landet har under sommaren fått svara på om de fått sjukvård utomlands eller i Stockholm under de senaste månaderna. I så fall har de behandlats som riskpatienter. Patienter testas inte I Stockholmsvården är medvetenheten om de motståndskraftiga bakterierna för låg, enligt Göran Stiernstedt. Det märks bland annat på att de direktiv som säger att alla patienter med sår eller urinkateter ska testas, inte följs. Stickprov som gjorts på Södersjukhuset och Huddinge sjukhus, visar att mindre än hälften av riskpatienterna testats. Krismöte för att stoppa smitta Nu har en ny MRSA-stam av okänt ursprung hittats hos patienter på sjukhus i södra delen av landstinget och nu kallar Göran Stiernstedt till ett krismöte för att stoppa smittan. De tre viktigaste åtgärderna är att personalen tvättar händerna med tvål, vatten och sprit, att alla riskpatienter testas och att man kan isolera de man hittar, så att inte smittan sprids vidare. Allt detta kräver resurser. – Vi får vara beredda att omprioritera så att isoleringsplatser i större utsträckning går till den här typen av patienter, säger Göran Stiernstedt. Kan du tänka dig att omfördela resurser så att man kan bygga fler enkelrum till exempel? – Vi får ta de enkelrum som finns i större utsträckning till de här patienterna istället för till andra patienter som har andra behov. Det är något man ständigt måste göra i vården, att omprioritera. Bygga nya rum tar för lång tid, säger Göran Stiernstedt, biträdande landstingsdirektör i Stockholms läns landsting.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".