Kan hjälpa småfåglar.

Äggskal från påsk kan hjälpa småfåglar

Alla äggskal som blir över under påsken kan komma till nytta. Genom att lägga ut skalen i trädgården hjälper man fåglarna att få i sig kalcium som i sin tur gör fåglarnas ägg starkare.

Försurningen av markerna i delar av Sverige ställer till problem för småfåglarna. Den gör att deras ägg får tunnare skal.

Men det är något som fågelmatare kan motverka, menar Bo Söderström, naturvårdsbiolog vid institutionen för ekologi och vid artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet

– Jag har lagt ut äggskal så här i påsktider. Fåglar behöver kalciumtillskott för att lägga ägg och då äter de framförallt trädgårdssnäckor som finns överallt. Men problemet är att i marker som är försurade så minskar trädgårdssnäckan. Så de hittar inte tillräckligt med kalcium för att lägga kraftiga ägg. De blir såpass tunna att de trampar sönder äggen, säger Bo Söderström.

Man har märkt att fågelägg har blivit tunnare. På 1960-talet kunde det bero på giftkatastrofer. Men även i marker som är rejält försurade är det ett problem med storleken på äggskalet hos häckande fåglar då antalet trädgårdssnäckor minskat.

Genom att lägga ut överblivna äggskal kan man alltså hjälpa småfåglarna, som äter skalen och därmed får i sig kalcium som stärker deras egna ägg.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".