Amerikanska judar lämnar Israel

Var fjärde nordamerikan som emigrerat till Israel under de senaste 15 åren har gett upp och vänt tillbaka till USA och Kanada. Den ekonomiska situationen i Israel är svår, det är främsta förklaringen till att så många invandrare lämnar landet.
Israel är ett stort invandrarland. Främst är det judar från Ryssland och Etiopien som kommit de senaste decennierna men judar från hela världen har kommit i en strid ström sen staten Israel bildades för 55 år sen. Enklare tillvaro i Israel Till skillnad från de judar som invandrat från framförallt Nordafrika har flytten för de som lämnat Nordamerika eller Europa inneburit en betydligt enklare tillvaro. Steven Kelter kom till Israel från USA för 20 år sen tillsammans med 50 andra amerikanska familjer. Kelter medger att det har varit lätt. – Jag tycker fortfarande att det var rätt att åka hit men det har varit tufft. Israelerna är väldigt rättframma och säger rakt ut vad de tycker även om det sårar, de är inte så taktfulla, säger Steven Kelter. Steven menar USA är en mer utvecklad demokrati, men an tycker ändå att det var rätt att flytta hit, och han anger två skäl. Först det faktum att judarna under 2 000 år lyckats bibehålla sin kultur trots att de splittrats över världen. – Jag kunde inte se framför mig att jag inte skulle åka hit även om det betyder att man får ge upp en högre levnadsstandard, högre säkerhet. – Det andra skälet till att jag kom hit är att jag påverkades starkt av förintelsen och de sex miljoner judarna som dog, säger Steven Kelter. Religiösa stannar För Steven Kelter var det Guds mening och förintelsen som fick honom att ge upp den bekväma tillvaron för en betydligt hårdare. Enligt professor Charles Liebman som forskat på de amerikanska judarna, är det just de religiösa som är mer benägna att stanna i Israel. Många av invandrarna är lite naiva och inser inte riktigt hur svår situationen här är, förklarar Charles Liebman. Återvänder till hemländer Det är invandrare som kommer från länder med högre levnadsstandard som återvänder till sina forna hemländer, ungefär var femte sydafrikan eller britt och var sjätte fransman. Det visar statstik som tidningen Haaretz sammanställt med hjälp av uppgifter från inrikesministeriets gränskontroll de senaste 15 åren. För de judar som invandrat från Etiopien och forna Sovjet ser bilden helt annorlunda ut. Bara 6 procent av de nära en miljon ryssarna har åkt tillbaka och bland de cirka 90 000 etiopierna är procentsatsen noll.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".