Svenskarna fortsätter handla godis trots att många får mindre pengar i plånboken. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

Påskhandeln väntas öka trots krisen

När allt annat går neråt väntas påskhandeln i stället öka med tre procent i år. Och påskäggens godis är inte något som svenskarna sparar in på.

Anders Karlsson från Linköping och Agnes Arshamian från Bålsta har tagit sig till affären för att gräva i lösviktsgodiset.

– Jag köper lite påskgodis åt mina systerbarn. Det blir stora ägg i år. Jag käkar en hel del själv också, så det går åt rätt mycket, säger Anders Karlsson.

– Jag köper lite kola och skumkaniner. De bästa är de typiska påskgodisarna med påskfärger och påskmönster, säger Agnes Arshamian.

Genomsnittssvensken äter drygt 15 kilo godis varje år. Det motsvarar ungefär 16 miljarder kronor och just under påsken säljs extra mycket godis.

Ett av de stora godisföretagen som Ekot pratat med säger att påskens godisförsäljning motsvarar uppemot 25 procent av hela årets försäljning och företaget räknar i år med en omsättning på runt 200 miljoner kronor bara under veckorna runt påsk.

Enligt Margareta Ternell som är pressansvarig på Svensk handel kommer påskhandeln i stort att öka med tre procent i år.

– Man fortsätter att unna sig mat och man fortsätter att se till traditioner, det är ingenting som man spår in på. Då kanske man i stället unnar sig lite extra.

Hur viktig är påsken för godisförsäljningen?

– Den är jätteviktig, liksom de andra klassiska högtiderna, både för godis och dagligvaruhandeln i stort så är påsken den näst viktigaste högtiden på året, efter julen.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".