USA fördubblar vaktstyrkan vid Iraks oljekällor

Den amerikanska ockupationsmakten har på måndagen mer än fördubblat antalet vakter vid Iraks oljeanläggningar efter helgens sabotage som satte den stora rörledningen till Turkiet i brand. Den senaste vågen av attentat är ett stort bakslag för de amerikanska försöken att återställa infrastrukturen i Irak, rapporterar Ekots utrikespolitiska kommentator Titti Nylander.
Ett steg framåt och två steg bakåt – sådan är takten i de amerikanska försöken att bringa något slags ordning och skapa drägliga livsbetingelser i Irak. Den viktiga oljeledningen till Turkiet som nu står i brand öppnades bara för ett par dagar sedan och nu kan det ta veckor innan den är reparerad och exporten av olja kan komma i gång igen. Hundratusentals utan vatten I helgen sprängdes också en av huvudvattenledningarna i Bagdad med följd att hundratusentals invånare blev utan kranvatten. Den senaste vågen av attentat tyder på att gerillan i Irak har bytt taktik från att angripa amerikanska soldater på patrull till att attackera civila mål och sabotera landets ekonomi. Vid sidan av de politiskt motiverade attackerna bidrar också vanlig brottslighet till att undergräva Iraks återuppbyggnad. I helgen dödades en dansk korpral i södra Irak när han och hans trupp jagade plundrare som river ner elkraftsledningar för att sälja den dyra koppartråden utomlands. Saddamhatare väder sig mot USA Bristen på el börjar nu vända befolkningen i söder mot koalitionsstyrkorna, trots att shiamuslimerna där hyste det bittraste hatet mot Saddam Husseins regim. Men det organiserade motståndet är fortfarande koncentrerat till delar av mellersta och norra Irak där diktaturen hade sin maktbas och mycket tyder nu på att de underjordiska Saddamanhängarna nu har fått hjälp av islamistiska infiltratörer från andra arabländer. Appeller om USA-motstånd I helgen sände en av de populära arabiska satellitkanalerna appeller från terrornätverket al Qaida där irakierna uppmanades att göra motstånd mot de amerikanska styrkorna. I takt med att tålamodet med alla umbäranden tryter hos det irakiska folket blir jordmånen allt gynnsammare för de underjordiska krafterna.
Titti Nylander, utrikespolitisk kommentator
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".