Norska ungdomar åker sedan flera år till Strömstad och fester på Skärtorsdagen. Foto: Jan Andersson/SR.

20 000 norrmän invaderar Strömstad

I dag på skärtorsdagen samlas mellan 15 och 20 000 helglediga norrmän i Strömstad. Bland norska ungdomar är det något av en tradition att åka till Strömstad, just den här dagen och fira in våren. Och firas görs det ordentligt.

Kristine Gunnersen har åkt till Strömstad från Fredrikstad tillsammans med Jonna Veås.

– Det är en tradition, vi kör bara runt torget. Har du sett den här bilen, vad ska vi göra utanför den, säger Kristine Gunnersen.

Vad tycker du?

– Nej, vi är bara inne i bilen, den är så fin att vi inte har någonting utanför den att göra, säger Kristine Gunnersen.

Några kallar det för folkfest när norrmännen kommer hit till Strömstad på skärtorsdagen. Andra tycker att det är värsta dagen på hela året när framför allt norska ungdomar kommer till staden.

Tusentals norskregistrerade bilar kör varv efter varv längs en utmärkt slinga som bevakas av väktare. Norska flaggor har satts upp lite varstans på bilarna. Det är tydligt att norrmännen dominerar staden i dag.

Även om de två systembolagsbutikerna håller stängt i dag, denna dag när den norska påskhandeln kulminerar, så blir det ändå fylleri runt om i Strömstad. Normalt brukar mellan 30 och 50 personer omhändertas för fylleri innan den här dagen är över och norrmännen drar hemåt igen.

Polisen har kallat in personal från andra delar av Västsverige. Men här i Strömstad finns också fyra poliser i norska polisuniformer som är med och stöder sina svenska kollegor berättar Ivar Prästbakken.

– För det första så får vi ett visst hum om hur det ser ut på kvällen och för det andra så är det viktigt att de norska bovarna ser att vi följer med, säger Ivar Prästbakken.

Vad tycker du som norsk polisman när du ser det som en del polismän kallar för svinerier här?

– Jag sa lite ironiskt förut att det här är en norsk tradition som vi är stolta över och det är det inte. Det är en tradition som har utvecklat sig i fel riktning, säger Ivar Prästbakken.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".