Tyska staten vill ta över krisande bank

I Tyskland går dragkampen om den krisdrabbade fastighetsbanken Hypo Real Estate in i slutskedet. För att hindra sammanbrott i det tyska bankväsendet vill staten ta över banken. Och i dag har aktieägarna fått ett statligt bud. I sista hand kommer tyska staten att expropriera Hypo Real Estate.

Bara några dagar kommer aktieägarna i Hypo Real Estate få på sig att fundera på statens bud. Sen vidtar expropriation. Den särskilda lagen som ska göra det möjligt är undertecknad av den tyske presidenten och gäller från och med i dag.

Staten markerar alltså att tiden för förhandlingar är över. Men budet till aktieägarna är generöst, enligt tyska aktieanalytiker. Det ligger tio procent över aktiekursen för banken.

Det alla väntar på nu är hur den störste ägaren, den amerikanske investeraren JC Flowers ska reagera på budet. Han äger 22 procent av aktierna i Hypo Real Estate, och de är nu värda ungefär en sextondel av vad han gav för dem förra året. Hittills har han vägrat att släppa sin andel i banken. Det var Flowers hårdnackade inställning som drev fram expropriationslagen.

Om det nu slutligen går till statlig tvångsinlösen, så kommer Flowers och de andra aktieägarna att få ersättning. Men då rör det sig troligen om ännu mindre pengar än vad staten nu erbjuder aktieägarna i sitt slutbud.

Den tyska regeringen och parlamentet klassar Hypo Real Estate som en bank med betydelse för hela banksystemet. En konkurs skulle kunna få lika stora konsekvenser, också internationellt, som Lehman Brothers konkurs.

Tyska staten har sedan krisens början stött Hypo Real Estate med motsvarande över 900 miljarder svenska kronor.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".