Revisor Jan Palmqvist från Deloitte påpekar att bolagets egna kapital är förbrukat. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix.

Carnegieledning kan ges ansvarsfrihet

På fredag i nästa vecka är det dags för stämma i det börsnoterade moderbolaget D. Carnegie & Co, det bolag som blev kvar sedan Riksgälden tagit över och sedan sålt investmentbanken och försäkringsmäklaren Max Matthiessen. Bolagets revisor på Deloitte föreslår nu att Carnegies tidigare ledning och styrelseledamöter ska beviljas ansvarsfrihet på stämman.

I den revisionsberättelse som revisor Jan Palmqvist skrivit står att revisorerna gör ”bedömningen att styrelsen och verkställande direktören inte har varit oaktsamma varken med avseende på Finansinspektionens beslut att återkalla Carnegie Investment Banks tillstånd att bedriva bank- och värdepappersverksamhet eller med avseende på bolagets pantsättning av aktierna i Carnegie Investment Bank och Max Matthiessen”.

Det står också att det vid revisorernas granskning ”inte heller framkommit något som tyder på att styrelsen och verkställande direktören i bolaget på annat sätt har varit oaktsamma i sin övervakning eller ledning av koncernen eller de enskilda dotterbolagen”.

Revisorernas slutsats är alltså att bolagets förra ledning och styrelseledamöter bör beviljas ansvarsfrihet.

I den rapport som den särskilda granskningsmannen Lars Edlund gjort så får de tidigare ledningarna kritik. I den 47 sidor långa rapporten får enligt TT både de tidigare vd:arna Anders Onarheim och Mikael Ericson och styrelseordförandena Christer Zetterberg och Anders Fällman kritik för hur engagemanget till finansmannen Maths O Sundquist hanterades.  

Vad gäller låne- och pantavtalen med Riksbanken och Riksgälden så finner granskningsmannen ingen grund för att rikta kritik mot styrelsen eller vd.

Bolagets nuvarande ordförande Rolf Åbjörnsson tror inte att granskningen är skarp nog för att bolaget ska kunna föra en process mot den tidigare ledningen.

– Det är riktigt, säger Rolf Åbjörnsson.

Vad grundar de det på?

– Det är väl förmodligen samma sak, det krävs väl en hel del faktiskt för att man ska bli skadeståndsansvarig. Någonstans kanske det är tur, det är lätt med facit i hand att säga att sådär kanske man inte skulle ha gjort. När väl affärerna är på gång så kanske det inte är lika klart, säger Rolf Åbjörnsson.

Det betyder att det sätt som man har hanterat lånen till Maths O Sundqvist, det har inte varit tillräckligt fel för att man inte ska kunna bevilja ansvarsfrihet?

– Det förefaller vara så, ja men jag har personligen inte gått igenom det här utan det är revisorernas bedömning och den särskilda granskningsmannens bedömning, säger Rolf Åbjörnsson.

Värt att notera är också att revisor Jan Palmqvist från Deloitte påpekar att bolagets egna kapital är förbrukat. Palmqvist skriver att ”det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som väcker betydande tvivel om bolagets förmåga att driva verksamheten vidare”.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".