Älgar skapar problem för sågverken

Sågverken börjar nu få in virke som skadats av betande älgar för 30 till 40 år sedan. Skadorna är mycket större än man trott, och mängder av tallvirke duger inte till byggnadsvirke utan måste skickas till massafabriker istället.
Allt fler företrädare inom sågverksnäringen talar nu om den stora älgstammen som ett samhällsproblem som hotar sysselsättningen i Norrland. Bo Holm chef på sågverkens branschorganisation Sågab är mycket oroad över skadorna som älgarna tillfogat sågtimret. – Om man inte skulle göra något åt det här skulle sågverksindustrin minska tydligt i omfattning. I takt med det skulle det även påverka snickeriindustrin och möjligheten att leva och verka i inlandet. Hittills har debatten om älgstammens storlek förts mellan skogsbolagen och jägarna. Men nu ger sig alltså sågverksnäringen in i debatten. Sågverksnäringen menar att de skador som älgstammen gör på skogen i förlängningen får effekter för sysselsättningen. Enligt SCA:s kalkyler förlorar skogsbolagen, enbart i Västerbotten, 150 miljoner kronor per år på de skador som älgen gör på skogen. Sågverken menar att de i sin tur förlorar pengar eftersom den skadade skogen inte duger till vidare förädling. Men det kan också finnas andra orsaker till skogsskador. Dan Rönnquist är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. – Vi måste se vilka saker som är direkt relaterade till älg. Men också till andra orsaker som snöbrott, svampangrepp och sådana saker som också påverkar det netto som skogsbruket kan ta ut. Det vi diskuterar i dag är om det som hände för 30-40 år sedan kommer att få långtgående effekter. Vi den tiden sköt vi kanske 40 procent av det antal älgar vi skjuter i dag. Då kan vi också anta att det var mycket mindre älg än det är i dag. Älgen skapar kostnader för skogsbruket. Men älgen skapar också intäkter för samhället. Jag tror att det är viktigt att skogsnäringen, jägarintressen och de allmänna intressena tittar både på kostnader intäkterna kring älg och skogsskador, säger Dan Rönnquist.
Magnus Bergner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".