Säkerhetsrådet:

Iran bjuds in till samtal om kärnenergi

Dörren har öppnats på glänt för nya internationella samtal med Iran om landets kärnenergiprogram. De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd inklusive Tyskland har erbjudit Iran ett möte.

Erbjudandet om nya förhandlingar kommer samtidigt som Iran idag firar Kärnteknikens Dag. President Mahmoud Ahmadinejad väntas då tillkännage att hans land nu bemästrar ytterligare en länk i kärnbränslecykeln, nämligen att tillverka bränslestavarna till reaktorerna.

Utomstående experter är dock inte helt övertygade.

Inför det här har alltså USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina inbjudit Teheran till ett möte för att ”hitta en diplomatisk lösning på den mycket känsliga frågan” om Irans kärnprogram.

Iranierna själva hävdar att det bara handlar om vanlig civil kärnkraft medan många i omvärlden tror att syftet också är att utveckla kärnvapen.

Det nya är nu att USA ställer sig helt bakom förhandlingar. Den förra Bush-administrationen ville inte ha direkta kontakter med Teheran. Barack Obama däremot öppnar dörren för samtal, samtidigt som han inte uteslutit hårdare sanktioner eller till och med militära medel om det inte blir några resultat.

Hittills är det främst de europeiska länderna som haft kontakten med Iran, men om USA är med så kommer man i Teheran att inse att det nu är allvar. Det skulle kunna göra förhandlingar mer fruktbara.

Erbjudandet om samtal var hållet i en mjuk ton och det fanns inga uttalade hot om sanktioner. Det bidrog möjligen till att det iranska svaret blev vagt positivt, man uppgav åtminstone att man ska studera inbjudan.

Verkliga samtal kan alltså vara på väg, men skeptiska röster i väst varnar för att Iran kanske mest är ute efter att vinna tid för att under tiden fortsätta med sitt kärnenergiprogram.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".