AMF tänker inte utreda om flera anställda flyttat sitt kapital. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Fler AMF-anställda kan ha flyttat kapital

AMF Pensions tidigare vd Christer Elmehagen har fått hård kritik för att han flyttade sitt pensionskapital till en annan sparform inom bolaget för att rädda sina pengar då AMF gjorde en nedskrivning av värdet på spararnas kapital. Förfarandet var inte olagligt, men det är oklart om det var fler av de anställda som gjorde samma sak som Elmehagen.

– Både Christer Elmehagen och Ingvar Skeberg har själva valt att berätta att de har genomfört transaktionen, säger Stina Sandell, AMF:s informationschef.

Men nu är det vd och vice vd som har gjort det här, skulle det kunna vara så att det är fler som har gjort det?

– Rent teoretiskt ja. För att ta reda på det så behöver varje enskild medarbetare be om att få bli synad och klargöra om man har blivit synad eller inte, säger Stina Sandell.

Är det någonting ni planerar att göra?

– Nej, inte som det ser ut nu

Förutom Elmehagen och Skeberg har också de andra i AMF:s tidigare och nuvarande ledningsgrupper valt att lägga korten på bordet och bli synade. Och inga av dem har alltså gjort någon flytt av sina pensionskapital inför den nedskrivning som AMF senare gjorde.

Men hur det varit med övriga 250 anställda i AMF är alltså svårt att veta så länge de inte själva berättar.

Svenska Dagbladet skriver i dag att det funnits de i AMF:s personal som tyckt att Elmehagens flytt varit klart oetisk och därför vägrat genomföra den. Detta tillbakavisar Elmehagen och säger att det handlar om smutskastning mot honom.

Men AMF:s informationschef Stina Sandell bekräftar att det fanns negativa reaktioner i personalen när det gällde flyttplanerna.

Elmehagen säger att det var privatekonomiska skäl som gjorde att han flyttade sina pengar.

– Jag har ett ansvar själv för att hantera det, är det så att det sjunker eller av olika orsaker förändras så är det kapitalet jag lever på framöver. I efterhand har man kommit fram till att nej, jag borde ha tänkt ytterligare några gånger, säger Christer Elmehagen.

Men då tänkte du mest ur ett privatekonomiskt perspektiv?

– Jag tänkte ur ett pensioneringsperspektiv helt enkelt, säger Christer Elmehagen.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".