Sahlin i opposition får mer negativ publicitet än vad Reinfeldt fick som oppositionsledare. Foto: Robert Henriksson/Scanpix och Bjørn Sigurdsøn/Scanpix.

Uppgörelser gav bra press, tror Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att han lyckades bättre i medierna, jämfört med Mona Sahlin, när han var i opposition för fyra år sedan därför att han gjorde uppgörelser med de andra tre borgerliga partiledarna, som medierna kunde berätta om.

Ekot har idag beskrivit hur Mona Sahlin och Socialdemokraterna har fått mycket mera negativ publicitet i medierna under det senaste året, än vad moderaterna fick i opposition.

– Vi inledde en historisk fördjupning av vårt allianssamarbete som byggde på 16 stycken tunga överenskommelser där vi gjorde upp i sak, alltså vi kunde berätta vad vi ville göra för Sverige. Det gjorde att sakfrågan kom tungt igenom, och vi blev inte upptagna av att diskutera person- eller skandalrelaterade frågor, som ibland ger större uppmärksamhet men också mer negativt genomslag, säger Fredrik Reinfeldt.

Vågar man vara glad över sådana här siffror i din position?

– Man måste vara ödmjuk och minnas de här svåra passagerna, vi har också varit tunder kraftig kritik och vi har haft dålig media, så jag vet hur det känns. Därför är jag glad när det går bra, men jag ödmjuk för at jag vet att bakom hörnet lurar nästa problem.

Nästan tre av tio artiklar och inslag om Mona Sahlin i de stora medierna har varit negativa under de senaste tolv månaderna.

Det har Ekot visat i jämförelse med mediernas bild av Moderaterna, då partiet var i opposition för fyra år sedan. Det handlar om två mellanvalsperioder.

På samma sätt ligger det till med mediebilden av de båda partierna. Socialdemokratin har nämnts betydligt oftare än Moderaterna gjorde i opposition, men publiciteten är ofta negativ.

Medieprofessorn Kent Asp tror att felet till stor del ligger hos Socialdemokraterna själva. De har gjort självmål bland annat i turerna kring samarbetet med vänsterpartiet och i AMF-affären.

Mona Sahlin vill inte uttala sig. Partisekreteraren Ibrahim Baylan tror att skadorna går att reparera.

– Jag tror säkert att vi kan bli ännu bättre än i dag, jag tror att vi måste se till att bli tydligare i vår politik för fler jobb och mot minskade klyftor. Jag tror också att vi också behöver ha ett tydligt alternativ gemensamt med Vänsterpartiet och Miljöpartiet när vi i nästa riksdagsval lägger fram vår sak för väljarna.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".