Sämre tider ger lägre lön för taxiförare

Taxibranschen har börjat känna av lågkonjunkturen. Taxi Göteborgs och Taxi Stockholms körningar har minskat med ungefär fem procent hittills i år. Och för förarna, som oftast har provisionslön, kan det innebära lönesänkningar.

– Det drabbar ju mig. Ju mindre inkört desto mindre tjänar jag. Man försöker nog köra fler pass för att kompensera det, men man kan inte köra längre pass för det är ju tidsbegränsat hur mycket vi får köra per dygn, säger Arne Blom kör Taxi i Stockholm.

Taxiförarna har oftast provision på inkörda pengar. Det finns en garantilön i grunden, men i praktiken får de flesta provisionslön, eftersom det ger mer. Och när körningarna då blir färre, och dagskassorna lägre, märks det på lönespecifikationen. Därför kan lösningen bli att jobba mer, för att få ihop samma lön som tidigare.

Både Taxi Göteborg och Taxi Stockholm säger att nedgången är ungefär fem procent hittills i år, medan Taxi Kurir, utan att ange några siffror, säger att nedgången är liten, och att den är mindre i Stockholm än i Malmö och Göteborg.

Men att det blivit mindre att göra märks enligt taxiförarna, så här säger Rolf Ingevall.

– Någon nedgång har det varit, men det har inte varit som man kan inbilla sig när man läser tidningar och tar del av medier, i alla fall när det gäller i Stockholm så har vi förvånansvärt mycket att göra, säger han.

Och Arne Blom tycker att det framför allt märks på vissa typer av resor.

– Det är mindre resor till kursgårdar och sådana saker, sedan är det en viss minskning till Arlanda med företagskunder.

För att parera intäktsminskningen, så menar Mikael Andersson, vd för Taxi Stockholm, att många åkeriägare försöker få bilarna att rulla ännu mer än tidigare. Och Mikael Anderson tror att både 2009 och 2010 kan bli svåra år för taxibranschen.

– Jag tror att det blir ett tufft 2009 och säkerligen en bit in i 2010 och vi är väl förberedda för att det ska bli så.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se