Flyktingar riskerar i livet för att ta sig över Medelhavet till Europa. Arkivfoto: Arturo Rodriguez/Scanpix.

Flyktingar kan fördelas inom EU

Ett EU-förslag är på gång om att åtminstone en del av flyktingarna ska skickas vidare till andra EU-länder.

Sveriges migrationsminister tycker inte att det är ett särskilt bra förslag och det irriterar den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Inger Segelström.

– Det kommer personer varje dag till länderna kring Medelhavet. Något måste man ju göra, annars kommer det fortsätta vara så att ett fåtal länder tar ett ansvar som alla tycker att vi måste dela, säger Inger Segelström som är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Antalet flyktingar och immigranter som riskerar livet i knappt sjödugliga båtar i Medelhavet ökade kraftigt förra året enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det är inte rimligt att några få länder som utsätts för ett så hårt tryck tvingas ta allt ansvar, säger Inger Segelström.

– De här länderna har vädjat om hjälp, Inger Segelström.

EU-kommissionen utreder nu frågan, som ska förhandlas under Sveriges ordförandeskap i EU i höst.

Migrationsminister Tobias Billström är mycket kritisk till förslaget. Han använder det engelska ordet pull-effekt, det skulle locka ännu fler att ta sig sjövägen till Europa, säger han.

– Det skulle så fall innebära en pull-effekt, bara man visste att man tog sig till ett visst land skulle man sedan placeras vidare i unionen, det tror inte jag på, säger Tobias Billström.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".