Finland

Krav på hårdare straff för barnsexbrott

Finlands justitieministern är missnöjd med hur landets domstolar hanterar sexualbrott mot barn. Hon vill ha hårdare tag mot gärningsmännen. Samtidigt har polisen avslöjat en stor barnsexhärva där över 60 barn har utnyttjats.

Antalet barnsexbrott som polisen utreder har ökat kraftigt i Finland. Och under de senaste 15 åren har antalet dömda för sådana här förbrytelser femdubblats. Det behöver inte betyda att fler barn utsätts för övergrepp för det kan också vara så att brotten anmäls eller upptäcks oftare i dag.

Men när förövarna hamnar i domstol brister det i hanteringen av gärningsmännen, anser justitieminister Tuija Brax. Det finns ingen enhetlighet i tillämpningen av lagen. Domarna är ofta för milda och för samma brott döms de skyldiga mycket olika beroende på vilken domstol de hamnar i och så skall det inte vara, tycker Tuija Brax.

– Det är också så att man använder villkorliga straff ofta, det kan man ju ifrågasätta i vissa fall och vi kommer att granska det, säger hon.

Villkorliga straff där förövaren inte behöver krypa i fängelse förekommer, enligt Tuija Brax, för ofta och nu vill hon sätta de anställda i det finländska rättsväsendet på skolbänken.

– Domarskapet ska utbilda sig, sedan ska vi utbilda åklagarväsendet helt och hållet och advokaterna ska informeras om de här olikheterna i praxis.

Barnsexbrotten har hamnat i fokus efter att polisen har avslöjat en landsomfattande härva där över 60 barn har utnyttjats av tre män. Oftast har barnen, både pojkar och flickor mellan 10 och 17 år, kontaktats via internet. Barnen har sedan poserat med hjälp av webbkameror för männen och i en del fall har de också träffats och männen har bjudit på sprit och gett barnen pengar.

Bara ett av offren tog själv kontakt med polisen, medan de övriga identifierades genom polisens spaning på nätet.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".