OM tar revansch genom sammanslagning med HEX

På måndagseftermiddagen höll Stockholmsbörsens ägare, OM, en extrastämma inför sammanslagningen med Helsingforsbörsen HEX. Dagens stämma kan ses som OM:s försök att ta revansch efter det misslyckade försöket att ta över Londonbörsen för tre år sedan.
Fram till för tre år sedan pekade det mesta uppåt. OM hade några år tidigare köpt Stockholmsbörsen och överraskade med att lägga bud på självaste Londonbörsen. Att vara världsledande på tekniska lösningar för börshandeln räckte inte. OM ville också bli stor inom själva börshandeln. Som bekant misslyckades försöket att ta över Londonbörsen. Därefter började problemen rada upp sig. Raset på börsen de senaste tre åren slog hårt mot lönsamheten, vinst vändes till stora förluster. Satsningen det globala handelssystemet Jiway blev en flopp och lades ned. På topp, för drygt tre år sedan, handlades OM-aktien i över 500 kronor. Förra hösten hade kursen sjunkit ihop till under 30 kronor. Men efter nyheten på försommaren om uppköpet av finska Hex har kursen tagit ny fart. Hex driver börshandel i Finland och de baltiska länderna. Tanken är att tillsammans med Stockholmsbörsen bilda en gemensam marknad för noterade bolag i de här länderna. För att sammanslagningen ska bli av krävdes ett ja från OM:s aktieägare i dag. Hex aktieägare ska ge samma besked på en stämma den 21 augusti. Det blev en stillsam bolagsstämma i dom gamla anrika Spårvagnshallarna i Stockholm ikväll. Den enda gången det blev debatt var när frågan om bonusar eller optioner till ledande befattningshavare skulle beslutas. En ensam aktieägare höjde sin röst och menade att styrelsen saknade fantasi och att belöningar borde betalas ut till alla anställda, inte bara nyckelpersoner. Staten är storägare i OM och Eva Hallvarsson från Näringsdepartementet begärde att få en anteckning i protokollet. Aktiespararnas man på plats påpekade att eftersom bonusen finaniseras av pengar som sparas genom samgåendet, så var det OK. Sedan sa nio tiondelar ja, och om allt går som planerat ska OMHEX-aktien börja handlas både i Stockholm och Helsingfors den 4 september, och styrelsens ordförande Olof Stenhammar var nöjd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".