Flicka tog sitt liv före rättegång

En 15-årig flicka från Jönköpings kommun begick självmord bara några timmar innan hon skulle vittna om hur hon blivit brutalt våldtagen av en 42-årig man. Åtalet läggs nu ner och kommunen får kritik för det inträffade.

Peter Lindberg, som har ett förflutet hos organisationen Stulen barndom, har engagerat sig i fallet.

– Det har hanterats så väldigt illa och det är vad som gör mig så förgrymmad att inte socialchefen fattade när jag sa till honom att det här kommer gå åt fanders, säger Peter Lindberg.

Det var i tisdags som den 15-åriga flickan skulle vittna om våldtäkterna som en 42-årig man utsatt henne för.

Men bara några timmar innan hon skulle möta den misstänkte förövaren i rätten tog hon livet av sig.

Den 15-åriga flickan beskrivs som en tjej med många kompisar men som fick problem med att hänga med i skolan och började må dåligt. Det gick så långt att socialen kopplades in.

Det var när hon till slut sattes på behandlingshem som hon träffade 42-åringen. Han ska då under flera månader ha erbjudit henne narkotika och våldtagit henne vid ett stort antal gånger.

Enligt Peter Lindberg, som har engagerat sig i fallet, gjorde socialtjänsten i Jönköping en rad fel i samband med omhändertagandet av flickan.

Bo Samuelsson är chef för individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun. Han vill inte kommentera det här enskilda fallet, men ska gå tillbaka och kontrollera om något beslut har varit felaktigt, säger han.

– När en sådan här tragiska händelse inträffar så känner vi att vi behöver gå tillbaka och vara självkritiska och konstatera, vad har vi gjort, har de bedömningarna som gjorts varit korrekta. Hade vi kunnat göra på något annat sätt, det är nog en viktig del av vårt arbete, säger Bo Samuelsson.

Att flickan var mycket skör inför rättegången var något bland andra åklagare Erik Schreiber var medveten om.

Men trots det så förutsatte polis och åklagare att hon skulle orka vittna och byggde därför hela bevisningen på vittnesmålet.

Följden blir nu att Erik Schreiber tvingas att lägga ner åtalet.

– Man har förutsatt att flickan skulle medverka i rättegången och berätta inför rätta, säger Erik Schreiber.

Konsekvensen är helt enkelt att den här misstänkta våldtäktsmannen går fri från de här åtalspunkterna?

– Ja, i det här fallet blir det tyvärr så, säger Erik Schreiber.

Jimmy Karlsson, SR Jönköping
jimmy.karlsson@sr.se
Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se