Brittisk polis stoppade terrorattack

Polisen tror sig ha avvärjt en omfattande terroristattack i Manchester, när de tidigare i veckan grep 12 personer med anknytning till al-Qaida.

Enligt uppgifter som figurerar skulle kanske flera shoppinggallerior och diskotek i Manchester attackeras.

Den brittiska polisen undersöker nu de adresser och platser där de tolv terrormisstänkta personerna greps. På ett ställe ska fotografier ha hittats, uppger flera brittiska medier. Polisen har inte bekräftat vad bilderna föreställer men många detaljer har ändå läckt ut.

Inte minst efter att den tidigare chefen för antiterrorenheten vid Metropolitan Police helt öppet bar omkring hemliga dokument om den kommande insatsen.

Tänkbara mål som nämns är ett stort diskotek i Manchester som kan hysa uppemot 1 500 personer och flera stora shoppinggallerior. Gallerior som i vissa fall har flera hundra tusen besökare per dag.

Premiärminister Gordon Brown säger att det var en stor attack som planerades och att regeringen känt till planerna en tid.

De tolv gripna misstänks för samröre med terrornätverket al-Qaida. Elva av dem kommer från Pakistan och hade visa för att studera här i Storbritannien. Gordon Brown säger att Pakistan nu måste göra mer för att stoppa terrorismen.

Pakistans London-ambassadör Wajid Hasan kontrar dock med att säga att Storbritannien måste ha bättre kontroll över sina visa.

– Deras kontroller måste försäkra dem om att de ger visa till rätt personer. Men i alla system sker det misstag, säger ambassadören till BBC.

Det är ännu inte känt vad förhören med de gripna har givit eller vilka eventuella bevis som finns. Statistik som nyligen kom visar att ungefär hälften av dem som grips för terrorbrott så småningom släpps, utan att åtal väcks.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se