Offrens kistor i L'Aquila. Foto: Luca Brono/Scanpix.

Nationell sorgedag efter jordbävningen

I dag är det nationell sorgedag i Italien efter jordbävningskatastrofen. En statsbegravning hålls för de över 280 offren. Ceremonin hålls i den värst drabbade staden L’Aquila.

– Det här blir en påsk ni aldrig kommer att glömma men en påsk där folket än en gång kommer att resa sig ur spillrorna, så sa Vatikanens regeringschef när han talade till drygt 10 000 åhörare i den medeltida bergsbyn L’Aquila när statsbegravning hölls för jordbävningens dödsoffer.

Över 1 600 anhöriga till offren fanns också på plats bland åhörarna på mässan som krävde ett särskilt tillstånd eftersom mässan normalt inte hålls på långfredagen i den katolska kyrkan.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som ett kraftigt skalv skakade om delar av Italien. Den lilla staden L’Aquila drabbades värst med många totalförstörda byggnader.

Nu har röster börjat höjas och man talar om att byggfusk har lett till att så många omkom och skadades i samband med skalvet.

Nästan fem dagar efter att det värsta skalvet som mätte 6,3 på richterskalan skakade om Italien har nu räddningsarbetet nästan nått sitt slut. Det meddelade civilförsvarets talesman Luca Spoletini.

Räddningsarbetet har försvårats av efterskalv men trots det fortsätter sökandet efter eventuella överlevande.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".