Israel betraktar svenskarna som palestinier

De israeliska myndigheterna har ännu inte släppt igenom de svenska medborgare med palestinsk bakgrund, som stoppats vid en gränspostering utmed Gazaremsan.
Enligt Ran Yaakobi, pressansvarig vid Israeliska ambassaden i Stockholm, är både palestinier och Israeler förbjudna att passera där. Varken israeler eller palestinier får passera. Men palestinierna kan lämna Gazaremsan. Antingen via Jordanien eller Egypten, säger Ran Yaakoby. Enligt honom har 8 svenska medborgare med palestinsk bakgrund getts ett särskilt tillstånd att åka in till Gazaremsan. Men bara under förutsättning att de reser ut via Jordanien eller Egypten. Enligt det svenska utrikesdepartementet är de 11 stycken som väntar vid stängslet mellan Gazaremsan och Israel. Det är nu två veckor sedan de försökte resa tillbaka till Sverige första gången. Flera av dem är minderåriga och skulle ha börjat skolan i Uppsala idag. En 14-årig pojke uppges dessutom vara sjuk och i behov av medicin. Men ur israelisk synvinkel är svenska medborgare med palestinsk bakgrund inte i första hand svenskar när de kommer till Israel. De är palestinier, anser Ran Yaakobi vid Israels ambassad. Enligt den palestinska myndigheten är de palestinier och det är massor av palestinier som har andra medborgarskap världen över. Men när de besöker den palestinska myndighetens områden gäller lagarna där, anser Ran Yaakobi. Det svenska generalkonsulatet i Jerusalem har försökt hjälpa till, hittills utan framgång. Och den här synen på svenska medborgare med utländsk bakgrund ställer sig UD helt avvisande till, enligt Sveriges generalkonsul Gunnar Berg i Jerusalem. – Vi, på vår sida, kan inte ta minsta hänsyn till det utan det gäller svenska medborgare punkt, slut. Kommer de här personerna att komma igenom ganska snart? – Jag vet inte. Jag kan inte säga det eftersom det inte är vi som bestämmer. Vi hoppas det och vi jobbar på det. Vi ringer till dem varenda dag, flera gånger om dagen, säger Gunnar Berg, generalkonsul i Jerusalem.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".