Läkemedelsverket tillbakavisar kritik från WHO

Läkemedelsverket brister inte i information när det gäller rapporter om biverkningar av läkemedel. Det säger Verkets ställföreträdande generaldirektör Anders Broström som ett svar på kritiken från WHO, tidigare idag.
Sen två år tillbaka är det lag på att hälso och sjukvårdspersonal ska rapportera allvarliga biverkningar av läkemedel som tex dödsfall, men många biverkningar rapporteras aldrig. Informerade inte tillräckligt På WHO menar man att Läkemedelsverket inte informerat tillräckligt om kravet på att rapportera, men Anders Broström säger att huvudansvaret för det stora mörkertalet inte ligger hos Läkemedelsverket: - Den stora bristen i biverkningsrapporteringssammanhang är att det troligen inte är en prioriterad uppgift inom vården, säger Anders Broström Sjukvården har det största ansvaret Enligt Anders Broström är det sjukvården som har det största ansvaret för att så få biverkningar rapporteras. Han menar att det är nåt som inte prioriteras inom sjukvården. 1018 personer har dött av biverkningar av olika läkemedel dom senaste tio åren, enligt statistik från Läkemedelsverket, men studier visar att den verkliga siffran är flera gånger högre. Och trots den nya lagen om att hälso och sjukvårds-personal måste rapportera allvarliga biverkningar har det inte blivit bättre. Enligt Världshälsoorganisationen är en viktig orsak till det att Läkemedelsverket har informerat dåligt om kravet på rapportering. Det går alltid att informera mera - Ja den kritiken får väl stå för WHO och jag kan ju alltid säga att det går alltid att informera mera. Och det tror jag är en känsla som jag har här är att vi gör det. Vi ökar våra ansträngningar år för år, säger Anders Broström. Samtidigt håller Anders Broström med om att någonting måste göras åt den dåliga rapporteringen av biverkningar och därför har Läkemedelsverket tillsatt en utredning för att ta reda på hur det kan bli bättre. I de flesta fall där människor dött av läkemedel handlar det om blodförtunnande medel, men det finns också exempel på dödsfall i samband med antiinflammatorisk och antidepressiv medicin och i samband med cellgifter. Dödsfallen har orsakats bland annat av blödningar i hjärnan och i övriga delar av kroppen och av njursvikt. Livsviktigt information Och det är livsviktigt att Läkemedelsverket får just den informationen för att kunna ta ställning till vilka mediciner som ska säljas och hur dom ska användas, säger Anders Broström - Det är naturligtvis oerhört viktigt att vi får veta vad som händer när patienterna använder sina mediciner, säger Anders Broström.
Anna Dahlqvist

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".