Ingen vet var Saharagisslan finns

Frågetecknen fortsätter att hopa sig vad gäller de 14 europeiska turister som hållits fångna i Saharaöknen av en islamistisk grupp i ett halvår. Fortfarande är det oklart exakt var gisslan befinner sig.
Ett steg framåt och sedan ett lika stort tillbaka. Så måste läget beskrivas just nu, för det är mycket spekulationer och rykten igång vad gäller de nio tyskar, fyra schweizare och en nederländare som sen sex månader tillbaka hålls fångna av den islamistiska gruppen GSPC. Bara timmar från frihet Det verkade ett tag som om det bara var en fråga om timmar eller minuter innan gisslan i frihet skulle kunna föras till Malis huvudstad Bamako, för att sedan flygas vidare till Europa. Enligt uppgift till flera tyska medier och internationella nyhetsbyråer befann sig de 14 turisterna, inte längre hos kidnapparna utan hos mellanhänder i nordöstra delen av Mali, på gränsen till Algeriet. Inga säkra uppgifter Den tyska nyhetsbyrån DPA uppger att det inte finns några säkra uppgifter på att kidnapparna ska ha släppt ifrån sig de 14 turisterna, och om de har gjort så vet man inte till vem eller ens var gisslan befinner sig. Samtidigt kommer det obekräftade uppgifter från Malisk militär att de har gisslan just nu. Anledningen till att de inte förts till staden Gao där ett tyskt plan väntar är att de 14 turisterna befinner sig på olika ställen i norra Mali och att det just nu är så svåra oväder där att det inte går att samla dem på ett ställe. Det enda alla verkar vara överens om är att chanserna för ett frisläppande under måndagen minskar, timme för timme
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".