Afghanistan-svenskar lätt skadade

En afghansk polis dödades och en grupp svenska soldater i Afghanistan attackerades i går kväll när de patrullerade tillsammans med afghansk polis. Den afghanska polisbilen träffades av en granat och de två svenska fordonen besköts.

– Båda fordonen här träffade med, enligt första uppfattningen, tre kulor. Ett fordon har fått ett träff nära föraren men stoppad av pansarglaset i den bilen. Så det är väl en kombination av tur och rätt agerat av våra väl tränade soldater, säger chefen för den svenska styrkan, överste Håkan Hedlund.

– De svenska soldaternas uppdrag var att stödja en lokal polispatrull, när den dramatiska attacken ägde rum. Det skedde några mil väster om Mazar-i-Sharif vid niotiden i går kväll.

Polisbilen körde först och träffades av en granat. En av poliserna dödades och två andra skadades. Åtta svenska soldater i två bilar följde instruktionen och backade på en usel väg.

– Backningsmanövern som var ungefär 200 meter tog en längre tid och soldaterna upplevde att det sköts under hela den tiden. De har också besvarat elden med ett hundratal skott, säger Håkan Hedlund.

Till slut kunde fyra av soldaterna ta sig fram och ge första hjälpen till de afghanska poliserna, som sedan flögs med helikopter till sjukhus. Minst en av angriparna skottskadades vid attacken.

Enligt Håkan Hedlund har oroligheterna i området ökat sedan en längre tid. Han misstänker en talibananknuten gruppering för att ligga bakom bland annat sprängdåd och två mord på civila, som samarbetat med den lokala polisen.

De svenska militärerna i Afghanistan har varit utsatta för flera eldöverfall och attacker. I oktober och november förra året skedde det tre gånger.

Just nu finns nästan 400 svenska soldater där och Sverige väntas utöka styrkan ytterligare. Den ingår i Isaf - en Nato-ledd styrka med syfte att öka säkerheten i landet.

Soldaterna som blev attackerade i går mår förhållandevis bra, enligt Håkan Hedlund.

– Nu när man har känt efter natten så är det en soldat som upplever sig ha någon hörselskada och en som har en lättare handskada av de åtta som deltog  eldstriden.

Har situationen blivit farligare de senaste månaderna?

– Risken har ju under året ökat i vårt område enligt vår bedömning, säger överste Håkan Hedlund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se