Nu vill även unga vara kolonister

Ett nyvaknat intresse för närodlat och mat fri från tillsatser har fått koloniträdgårdsrörelsen att blomma upp. Från att ha varit en företeelse som mest kopplades ihop med stillsamt pensionärsliv och pyttesmå rabatter med lavendel och rosor har fler ungdomar börjat odla sin kolonilott.

Ekot har besökt Stockholms äldsta koloniområde som fortfarande är i bruk, Söderbrunn på norra Djurgården, där Martin Edlund gräver i familjens täppa.

– Tjälen har faktiskt gått ur, jag var här förra veckan och då var det betydligt mer. Nu kan man gräva ganska djupt, säger Martin Edlund.

Martin har haft sin kolonilott i fyra år, och här trivs hela familjen, särskilt dottern som snart är två år. Han tycker att kolonilivet är bra för barnfamiljer.

– Jag tror att det är många som bor kvar i stan, framförallt som i vår situation där man skaffar barn och bor kvar i stan så är det skönt att komma utanför stan och komma naturen in på livet. Sen är det här med att man får giftfria grönsaker och frukter en bidragande faktor, säger Martin Edlund.

Journalisten Ingrid Sommar som just kommit ut med boken ”Kolonikärlek” tror att det finns flera skäl till att en yngre generation nu börjar ta över i kolonierna.

– Vi har verkligen träffat både sådana som säger att det är just för att de vill odla ekologiskt, och vi har träffat en ung familj till exempel som säger att det här är ett sätt för dem att testa att ha hus, ett litet pyttehus, det är ett sätt att pröva om man skulle passa att ha större hus. Så det är några exempel på att det kan finnas många olika skäl för yngre människor att pröva på det här.

Rosmari Grön som klipper ner sina perenner i Söderbrunn har märkt att koloniintresset växer.

– Det finns ett jätteintresse och det finns ett intresse bland unga framförallt. Vi får hoppas att de har tålamod att stanna kvar så att det inte bara blir ett tvåårsprojekt och sedan sticker man. En trädgård tar tid. Det här är mitt elfte år här på kolonin, när jag tog över här så var det bara ogräs. Nu är det en prakt utan like men det har tagit elva år, säger Rosmari Grön.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se