Hårda förhandlingar om Liberias nya ledning

Liberias stridande fraktioner väntas på måndagskvällen skriva på ett avtal som öppnar vägen för en interimsregering med civila ledare. Det kan betyda slutet på 14 år av nästan oavbrutet inbördeskrig.
Det är ett kattrakande in i det sista. Med förhandlingskamp om varje post i den administration som är tänkt att ta över makten i Liberia, från den tillfälliga regering som sitter just nu och som tog vid efter den borttvingade Charles Taylor, nu i exil i Nigeria. Det har ingått i förutsättningarna att den nya administrationens viktigaste poster ska besättas av personer som stått utanför de krigförande grupperna. Folk som inte har blod på sina händer. Men det har varit svårt att få Lurd-rebellerna att acceptera det. De verkar tycka att om de har slagits i bushen i många år, så ska de belönas med åtminstone någon viktig post i den nya administrationen. Samtidigt som man inom den Västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, som leder förhandlingarna i Accra i grannstaten Ghana, hävdar åsikten att väpnad kamp inte ska tillåtas löna sig. Den kompromiss som verkar vara nådd är att Lurd-gerillan åtminstone ska kunna få talmansposten i parlamentet. Den skulle, som först var tänkt, också vara reserverad för civilister, men in för hotet från Lurd om fortsatt krig, har talmansposten nu förklarats öppen för alla. Och som det verkat hittills idag, timmarna innan fredsavtalet ska undertecknas, är detta okej för rebellerna. Men förhandlingarna gäller regeringskompositionen och maktinnehavet fram till 2006, med mycket att vinna och förlora. Därmed är det också bäddat för förhandlingsdramatik in i det sista. Utan avtal ingen säkerhet. Och utan säkerhet, inget bistånd till landets miljoner nödlidande. Den hjälp som sipprat in de senaste dagarna har som mål att undsätta blott 8000 personer. Enbart i Monrovia, huvudstaden, finns det 450 000 flyktingar, inte långt från gränsen mellan liv och död. Långsiktig rekonstruktion är en helt annan historia.
Bengt Therner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".