Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan blir central myndighet

Landets försäkringskassor ska få en och samma ledning, enligt en utredning från regeringskansliet som diskuterades av Försäkringskassornas regionala ledningar på måndagen.
Kassorna har i dag egna lokalpolitiska styrelser och ledningsorgan, vilket har inneburit att olika försäkringskassor gjort olika bedömningar i samband med sjukskrivningar, enligt utredningen. Förslaget bemöts positivt av fackförbundet SACO men Försäkringskasseförbundet som är branschorganisation för kassorna runt om i landet avvisar förslaget. ”Förslaget minskar demokratin” – Vi säger nej till utredningens förslag och skälet till det är att det här förslaget innebär att man tar bort det demokratiska inflytandet. Vi har ju haft förtroendevalda på regional nivå som har tillhört självständiga kassor och det tar man ju bort eftersom det blir en rent statlig myndighet, säger Marianne Stålberg, ordförande i försäkringskasseförbundet. Regeringens utredare föreslår att landets försäkringskassor hamnar under en och samma myndighet. Idag är försäkringskassorna självständiga myndigheter med egna styrelser i varje län. Mer enhetliga bedömningar Syftet med utredningens förslag är att få mer enhetliga bedömningar runt om i landet med en gemensam ledningsorganisation. I dag är skillnaden stor mellan olika försäkringskassor då de beslutar om sjukskrivning. Enligt regeringens utredningsförslag ska bedömningar i fortsättningen göras av handläggare på försäkringskassorna runt om i landet, en sjukskriven i Karesuando kan komma att få tala med en handläggare i Malmö. ”Inget positivt med det” – Det här kommer också att betyda att besluten kommer att fattas mycket längre ifrån människorna, det blir ju en oerhört central maktkoncentration och tittar vi på andra statliga mydigheter ser vi att det inte finns något positivt med det, säger Marianne Stålberg. – Sedan så tycker vi att det här förslaget kommer vid en väldigt dålig tidpunkt eftersom vi nu borde ägna all kraft åt arbetet med att minska sjukfrånvaron. Vi tror inte på att sjukfrånvaron skulle minska och folk bli mindre sjuka för att man ändrar i organisationen.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".