Blairs medarbetare kritisk mot Irakkriget

Kritik mot Irakkriget fanns högt upp bland den brittiske premiärministern Tony Blairs medarbetare. Det framkom på måndagen vid utredningen om vapenexperten David Kellys död.
En av premiärminister Tony Blairs allra närmaste medarbetare tvivlade före kriget mot Irak på uppgifterna att Saddam Hussein utgjorde ett allvarligt hot. Det framkom vid dagens utfrågningar i utredningen om vapenexperten David Kellys död. Inget tydde på hot Jonathan Powell som är premiärministerns stabschef skrev i ett e-brev att det inte fanns någonting i Irakrapporten som tyder på att Saddam Hussein utgör ett hot och ännu mindre ett nära förestående hot. Brevet skickades en vecka före rapporten presenterades till både en högt uppsatt tjänsteman i underrättelsetjänsten och till Blairs närmaste man Alastair Campbell. Saknade motiv Vidare konstaterar stabschefen att Saddam Hussein har medlen men att han inte har motivet att anfalla varken sina grannar eller västvärlden. Det här är första gången som det står klart att det fanns kritik och frågetecken inom Blairs närmaste krets kring underrättelseuppgifterna om Irak. Rapport kan ha ändrats Frågan som alla nu vill ha svar på är om det här ledde till att Irakrapporten ändrades och att Irakhotet kom att framställas som allvarligare än man egentligen trodde. På tisdag hörs den man som pekats ut som ansvarig för att underrättelseuppgifterna skulle ha överdrivits, Alastair Campbell.
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".