Minst tio års väntetid vid EMU-nej

En ”ångervecka” om väljarna säger nej till EMU är ett av nej-sidans argument inför folkomröstningen. Rent praktiskt kan riksdagen utlysa en ny folkomröstning redan nästa år om partierna vill men troligen tar det längre tid.
Nu är både ja- och nejpartierna överens om att det tar tio år innan Sverige går över till euron om det blir nej i folkomröstningen. Medhåll från mp De fyra ja-partiernas kampanjledare har redan tidigare förklarat att Sverige kommer att stå utanför EMU i minst tio år om det blir ett nej den 14 september. När utrikesminister Anna Lindh upprepade ja-sidans ståndpunkt i programmet P1 Granskar i söndags fick hon medhåll av miljöpartiets Peter Eriksson. Som snabbast tio år – Om du hade en politisk vilja att göra om folkomröstningen så fort som det någonsin var möjligt och sedan körde allting i expressfart kan vi ändå se fram emot ungefär tio år utan euro, säger Anna Lindh. – Jag håller med Anna Lindh här. Man kan inte räkna med en ny folkomröstning om ett år om vi har en nu. Om svenska folket röstar nej så kommer det att gälla under en ganska lång tid, säger Peter Eriksson. Lindhs argument stöd för nej Nu ansluter sig också Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till siffran tio år. Sjöstedt anser att Anna Lindhs argument är ett stöd för nej-sidan. – Jag tycker att det är en ganska rimlig bedömning därför att det är både så, och det är välkommet, att man säger att man ska respektera ett nej och inte rösta gång på gång. Det andra som Anna Lindh tydligt visar är att det går att ångra sig om man röstar nej. Så i praktiken tycker jag Anna Lindh pläderar för att säga nej nu, ni får en andra chans. Centern tror på kortare ångervecka Bara centerpartiet tror att ångerveckan kan bli kortare. Centerledaren Maud Olofsson säger till Ekot att det ”kan handla om någonstans mellan fem och tio år innan vi är inne i EMU” om det blir nej. Det är naturligt att just centerpartiet avviker, inom centern anser många att partiet kommer att bli ett ja-parti om EMU får nya medlemsländer. Det är bland borgerliga väljare som vänta och se-argumentet har varit mest användbart för nej-sidan. Men den som på allvar gav argumentet om en ångervecka luft under vingarna var statsminister Göran Persson i Ekots lördagsintervju i julas. – Blir det nej så lever vi med detta men jag är ganska så säker på att det så småningom kommer ett nytt beslut då man prövar om det.
Tomas Ramberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".