FN-sanktionerna mot Libyen kan hävas

Storbritannien har tillsammans med Bulgarien lagt fram ett resolutionsförslag i FN:s säkerhetsråd om att omedelbart häva FN-sanktionerna mot Libyen. Det har blivit möjligt sedan Libyen tagit på sig ansvaret för Lockerbie-attentatet 1988 och gått med på att betala skadestånd till offrens anhöriga.
Det var 1992 som FN:s säkerhetsråd införde ett förbud mot att sälja vapen till Libyen och förbjöd flygtrafik dit. Det var för att sätta press på den libyska regeringen att lämna ut de två män som misstänktes för att ha placerat en sprängladdning ombord på en jumbojet. Den tillhörde det amerikanska flygbolaget Pan Am och sprängdes sönder över staden Lockerbie i Skottland 1988 och tog livet av alla 270 personerna ombord. Flera krav på Libyen Villkoren för att FN skulle häva sanktionerna var att Libyen lämnar ut de misstänkta gärningsmännen, tar på sig ansvar för bombningen och betalar skadestånd till de anhöriga. Det första villkoret, utlämningen av gärningsmännen, uppfyllde Libyen redan för fyra år sedan, men det var först i förra veckan som Libyen kom överens med de anhöriga om skadestånd och tog på sig ansvaret för terrordådet i ett brev till säkerhetsrådet. För varje offer kommer Libyen att betala mellan fem och tio miljoner dollar och uppfyller därmed villkoren för att FN-sanktionerna kan hävas. Det är Storbritannien som lägger fram ett förslag om det i säkerhetsrådet och det lutar åt en omröstning senare i veckan. Frankrike hotar med veto Det finns ett hinder på vägen än så länge. Det är att Frankrike morrar över att de anhöriga till de 170 offren för ett franskt flygplan som också sprängdes, i Niger 1989, fick mycket mindre pengar. De fick 194 000 dollar per familj och Frankrike hotar med veto om inte Libyen ger de franska offren lika mycket som de amerikanska. Men FN-diplomater bedömer det som osannolikt att Frankrike faktiskt kommer att lägga in sitt veto eftersom sanktionerna och villkoren för att de ska hävas bara är satta i samband med lockerbiekraschen och inte med det franska planet. USA å sin sida har meddelat att man tänker lägga ner sin röst men också ha kvar de ensidiga amerikanska sanktionerna mot Libyen.
Stefan Winiger, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".