Dramatisk fritagning utanför Somalia

Den amerikanske kapten som hållits som gisslan av pirater utanför Somalia räddades igår. Tre somaliska pirater som höll honom fången, sköts ihjäl vid fritagningen.

– Kapten Richard Phillips är i säkerhet efter mer än fyra dygn i fångenskap ombord på en liten livbåt utanför Somalias kust. Vi kan vara stolta över ingripandet, sa den amerikanska marinens talesman William Gortney.

Fritagningen blev dramatisk. De tre somaliska piraterna som höll kaptenen som gisslan, sköts till döds av krypskyttar som fanns ombord på ett amerikanskt krigsfartyg intill livbåten.

Enligt amerikanska uppgifter hade en av de somaliska piraterna riktat ett vapen mot kaptenens huvud. Och det avgjorde saken.

President Obama hade i förväg godkänt en attack om det fanns fara för kaptenens liv.

Richard Phillips blev den förste amerikan som tillfångatagits av somaliska pirater. Sedan tidigare hålls fler än 200 utländska sjömän till fånga av somaliska kapare.

– Vi är lyckliga över att kaptenen fritagits. Men han är inte den enda. Det krävs internationella insatser för att bekämpa piraterna, sa amiral Richard Gernin till tv-bolaget CNN.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".