Miljonbeslag av dopningspreparat

Det rekordbeslag av dopningspreparat som tull och polis gjorde häromdagen i Södra Hammarbyhamnen visar sig nu vara ännu mycket större än man först trodde. Enligt tullen kan det handla om mellan en och två miljoner tabletter och ampuller.
Förpackningarna med tabletter och ampuller innehåller mer än vad som står på dem och vi håller just på att räkna, säger Bernt Ihrén som är tullens spaningschef i Mälardalsregionen. - Det skulle kunna hamna på mellan 1 och 2 miljoner ungefär. Ett enormt beslag. Vad vet ni om verksamheten bakom det här? - Vi vet inte mycket eftersom avslöjandet av den här pågående verksamheten mer var en slump för oss. Doping vanligare än man trott Under 2001 och 2002 hittades totalt 160 000 dopningstabletter. Det här visar att användandet av dopningspreparat är större än man hittills trott, säger Bernt Ihrén och beslaget i fredags gjordes egentligen av en slump. Tips om smuggelsprit Det hade kommit in tips om olovliga hantering av smuggelsprit i området. Tipset kontrollerades och en person som kom ut ut en lokal nära ett gym hade en mindre mängd sprit med sig. Det räckte för att göra en husrannsakan i lokalen och där fanns alla tabletter. En person häktad En person häktades i går, misstänkt för grovt smugglingsbrott och grovt dopningsbrott. Men tullen vet ännu inget närmare om hans verksamhet. Preparaten kommer från Ryssland, Thailand, Grekland och Spanien. Med tanke på att missbruket av dopningspreparat i dag är lika utbrett som narkotikamissbruket är det här mycket oroande, säger professor Fred Nyberg, forskningsledare i regeringens arbete mot narkotika. - Det här är starkt aggressionshöjande. Man tar anabola steroider för att begå kriminella handlingar, säger Fred Nyberg. Dopingpreparat gör att man blir mycket känsligare för provokationer och mer våldsam. Även om medlen framför allt används av kroppsbyggare tror Fred Nyberg att det också finns en marknad bland våldsbrottslingar.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".