Winberg och Karlsson vill inte avgå

Varken vice statsminister Margareta Winberg eller migrations- och biståndsminister Jan O Karlsson vill lämna regeringen. Det sa de på tisdagen med anledning av uppgifterna i SVT:s Aktuellt att statsminister Göran Persson planerar att ombilda regeringen efter folkomröstningen om EMU. Även statsministern förnekar att han skulle ha några sådana planer.
Bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson säger att han inte har några planer på att avgå. – Det är ju lösa spekulationer. Tror du att Göran Persson kommer att ombilda regeringen efter folkomröstningen? – Det kommer han nog att berätta då och då får vi veta det. men jag är övertygad om att det är det minsta som kommer att diskuteras före folkomröstningen. Det återkommer vi till då. Jag har ingen uppfattning på den punkten för närvarande. Min uppfattning är att jag har ett stort och svårt och viktigt arbete framför mig, säger Jan O Karlsson. Enligt uppgifterna i SVT:s Aktuellt skulle vice statsminister Margareta Winberg själv ha bett att få avgå och bli landshövding. Men det är något hon kraftfullt dementerar. – Jag blev mycket förvånad. Särskilt eftersom vi just hade dementerat samma sak till Aktuellt. Men ändå valde de att sända det här. Det gjorde mig både förvånad och lite upprörd därför att det betyder att man medvetet sa något som, åtminstone den det berörde, ansåg vara falskt. Hur vet du att Göran Persson inte har för avsikt att avsätta dig efter folkomröstningen? – Det har jag ingen aning om. Det är vår statsministers privilegium att tillsätta och avsätta ministrar. Det var inte det jag kommenterade. Jag kommenterade uppgiften om att jag själv bett att få lämna för att bli landshövding på Gotland. Den uppgiften är fel. Vad har du fått för signaler från statsministern? – Absolut inga i den riktningen. han har ju gjort precis tvärtom. Han har ju medvetet tagit in fem EMU-kritiska ministrar i sin regering, säger vice statsminister Margareta Winberg. Statsminister Göran Persson förnekar att han skulle ha planer på att låta vice statsminister Margareta Winberg och migrations- och biståndsminister Jan O Karlsson lämna regeringen vid en eventuell ombildning efter EMU-omröstningen i september. Det finns inga omedelbara planer på någon regeringsombildning. Inte heller finns det planer på att göra sig av med de två ministrarna säger Göran Persson. Hur sannolikt är det att det blir en regeringsombildning efter valet? – Det blir alltid regeringsombildningar i framtiden. När de kommer vet man inte. Sådant spekulerar jag aldrig i. Hur tycker du att samarbetet fungerar med din vice statsminister? – Utmärkt. Ser regeringen likadan ut efter ett ja som efter ett nej i folkomröstningen? – Ja eller nej avgör inte en regerings sammansättning. Sedan är det ju så att en regering alltid förändras över tid. Jag har varit med så pass länge så jag vet att i en grupp på drygt 20 personer, med den hårda arbetsbelastnings som finns, så är det hela tiden en viss förnyelse, säger Göran Persson.
Tomas Ramberg och Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".