Obama gör det lättare att resa till Kuba. Foto: Scanpix.

Obama lättar på blockaden mot Kuba

Uppdaterad 02:45
USA:s president Barack Obama lättar på den amerikanska handelsblockaden mot Kuba. Beslutet innebär att USA tar ännu ett steg mot öppnare attityd gentemot Kuba.

USA lättar på sina hårda reseregler gentemot Kuba. Nu blir det fritt fram för exilkubaner i USA att resa till sitt gamla hemland hur ofta de vill. De nuvarande restriktionerna tas bort så snart som möjligt, sa Vita Husets talesman Robert Gibbs.

De omkring 1,5 miljoner amerikaner som har kubanska släktingar ska också få rätt att skicka mer pengar och kläder, hygienartiklar och andra varor till sina anhöriga.

De nya reglerna innebär inte att handelsembargot tas bort, men USA lättar på vissa delar av den nära 50 år gamla blockaden mot det kommunistiskt styrda Kuba. Därmed infriar Barack Obama ett av sina vallöften. Han sa redan under primärvalen förra våren att han ville lätta på restriktionerna för exilkubaner.

Syftet med de nya lättnaderna är enligt Obama att öka kontakterna mellan USA och Kuba, och på så sätt minska bröderna Castros inflytande över det kubanska folket.

Obama har signalerat en öppnare attityd gentemot Kuba och har sagt att han kan tänka sig samtal med Kubas ledare. Men att avveckla hela handelsembargot är inte aktuellt, enligt Vita huset, i så fall krävs det att Kuba tar större kliv i demokratisk riktning.

Samtidigt kräver flera latinamerikanska länder att USA ska normalisera sina förbindelser med Kuba. Frågan kommer att stå högt på agendan när det amerikanska toppmötet inleds i Trinidad nu på fredag.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".