Försiktig optimism om Liberias framtid

På måndagskvällen kväll blev det till slut ett avtal om fred i Liberia mellan regeringen och de två dominerande rebellfraktionerna. Avtalet är tänkt att vara slutpunkten för 14 års inbördeskrig i det västafrikanska landet där 85 procent av befolkningen lever i så kallad absolut fattigdom.
Fredsavtal är nu en sak och verklig och varaktig fred en helt annan, men hittills har avtalet välkomnats blanda annat av FN:s generalsekreterare Koffi Annan. Även den svenske Liberiaforskaren Mats Utas, kulturantropolog i Uppsala, är försiktigt optimistisk. – Jag tror att det är ett mycket viktigt avtal, viktigare för Liberia än vad Charles Taylors avgång var, säger han. Detta kanske visar att det faktiskt finns en möjlighet att uppnå fred i Liberia. Är du överraskad över att Lurdrebellerna faktiskt skrev på avtalet? – Ja, Lite. Det känns som om de inte har så mycket att vinna på det personligen. De har ju stridit att antal år för att komma till makten i Monrovia och detta innebär att de åtminstone på kort sikt förlorar ganska mycket av dem möjligheten att få någon makt. Kan det betyda att de har gjort kortsiktiga eftergifter för att se hur mycket inflytande de kommer att få och om de inte får tillräckligt med det börjar använda sina vapen igen? – Det är inte alls otroligt, säger Mats Utas. Genom historien har det funnits många fredsavtal som framför allt har varit taktiska och som har brutits efter ett tag, när man ser att de inte är så fördelaktiga. Samtidigt som man har hunnit omgruppera sig och fått in nya vapen. Borde inte en rekonstruktion med ett återuppbyggande av Liberia inbegripa hela regionen? – Jo, absolut! Det saknas stabila regimer i hela regionen och jag tycker att det internationella försöket att återuppbygga Sierra Leone har varit mycket bra. Jag tycker att Liberia bör gå samma väg och att det behövs stora resurser internationellt och ett stort stöd. Jag skulle gärna se att det blir en stark FN-styrka i Liberia som den i Sierra Leone. Kan Liberia då bli ett nytt Sierra Leone eller ett nytt Somalia? – Jag har varit kritisk till att det funnits ett så begränsat intresse för Liberia, men det finns ändå förhoppning om att det skulle kunna bli någonting mer än ett Somalia. Det kan komma in mer resurser till Liberia, säger Mats Utas.
Bengt Therner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".