Saddams vicepresident gripen

Kurdiska styrkor i norra Irak grep på tisdagen av Saddam Husseins närmaste män, den tidigare vicepresidenten Taha Yiassin Ramadan, som nu har lämnats över till den amerikanska armén.
Det hjälpte inte att Taha Yiassin Ramadan hade klätt ut sig till bonde. Invånare i staden Mosul kände igen honom och kurdiska styrkor kunde gripa den sextiofemårige veteranen i kretsen kring Saddam Hussein. Därmed har fyrtio efterlysta gripits av de femtiofem som fanns på amerikanernas lista. Den tidigare vicepresidenten gick med i det då underjordiska Baathpartiet så tidigt som 1956 och blev en av Saddam Husseins närmaste förtrogna. Hänsynslös och grym Han stod inte sin grymme mästare långt efter i hänsynslöshet och anklagas bland annat som medskyldig till det brutala förtrycket av landets shiamuslimer och gasattackerna som dödade tusentals kurder. Kommer att ställas inför rätta i Irak Ramadan och de andra mest efterlysta i den gamla regimen kommer sannolikt att ställas inför rätta i Irak, där det tillfälliga styrande rådet vill arrangera TV-sända rättegångar. Samtidigt som han själv var på flykt förklädd till bonde försökte hans familj förgäves ta sig in i Jordanien, som avvisade den hårdföre Ramadans hustru och barn trots att landet tidigare förbarmade sig t.o.m. över Saddam Husseins två döttrar och deras faderlösa barn. Jordanien får kritik I Irak är kritiken stark mot Jordanien, som anklagas för att beskydda kriminella krafter i Saddam Husseins regim, medan den nu gripne hårdföre Ramadan tvärtom brukade brännmärka Jordanien för att vara alltför USA-vänligt.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".