Gazasvenskarna fria att åka hem

De två Uppsalafamiljer som hindrats att lämna Gazaremsan kommer nu att få resa hem. På tisdagsförmiddagen fick de beskedet från svenska konsulatet i Jerusalem.
Saffian Sulltan, som är pappa i familjen Sulltan, är lättad. – Det känns jättebra. Jag är jätteglad att vi får åka den här vägen. Annars har det varit ett helvete för oss. Även om det har blivit liet för sent, för barnen skulle ha börjat skolan i måndags. men det är bra att vi i alla fall vet att vi kommer hem den här vägen. När ska ni åka tillbaka? – 23 augusti åker vi. För tio dagar sedan försökte svenskarna första gången passera den vägspärr som leder in i Israel från Gaza. De vägrades då att komma igenom och sedan dess har de varit fast i Gaza. Att de nu får komma igenom blev klart i på tisdagen. Erez checkpoint i Gaza, som har hand om fallet, hade då beslutat att familjen Sulltan skulle få åka genom vägspärren, säger Nina Lissvik som är vice konsul på svenska konsulatet i Jerusalem. Även familjen El Harbiti kommer att få åka hem. De väntar på att få klart med en del papper och det kan ta några dagar. Varför personalen vid Checkpoint Erez nu har ändrat sig och släpper igenom familjerna vet jag inte, säger Nina Lissvik. Ran Yaakobi på israeliska ambassaden i Stockholm säger att det inte är några problem och att familjerna nu kommer att kunna åka in i Israel och sedan tillbaka till Sverige. Det här betyder att livet kan gå tillbaka till det normala för familjen, säger Saffian Sulltan. – I första hand måste vi vila oss från allt det här. Det här var en jättedålig semester. Det enda vi gjorde under vår semester var att ringa myndigheter och försöka få tillstånd att komma hem igen.
Anders Königsson, SR Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".