Flyktingar hamnar i kläm i Sri Lanka

Sri Lankas president armén gav i går order om att inte anfalla den tamilska gerillan under två dygn. I dag svarar de Tamilska tigrarna att de är redo för ett ömsesidigt eldupphör och samtal med regeringen.

Regeringen säger att de vill ge de runt 100 000 människorna som är instängda i den nordöstra gerillakontrollerade delen av landet en chans att ta sig därifrån. Än tycks dock väldigt få ha flytt.

Camilla Orjuela, forskare i Göteborg med inriktning på Sri Lanka, menar att en orsak kan vara att de läger som regeringen i ett övergångsskede tar flyktingarna till inte innebär säkerhet och trygghet för alla.

– Man har en process där man inte låter dem gå fritt utan man sätter dem i välfärdsläger, som de kallas från regeringssidan. Många på den tamilska sidan kallar dem för koncentrationsläger där man inte har fri rörlighet. Det finns en väldig rädsla för att folk faktiskt försvinner eller dödas eller behandlas illa, säger Camilla Orjuela.

Orsaken till att flyktingarna förs till dessa läger är att regeringen vill kontrollera om det bland flyktingarna även finns gerillasoldater och hur pass starka sympatier det finns för de Tamilska tigrarnas kamp för ett eget land.

Regeringen har den senaste tiden pressats hårt från både FN, människorättsorganisationer och utländska regeringar för att inte ta hänsyn till de civilas lidande i sin senaste offensiv för att besegra gerillan.

De hårt tillbakapressade Tamilska tigrarna har också kritiserats för att ha använt de runt 100 000 instängda människorna som mänskliga sköldar. De är hopträngda på en 20 kvadratkilometer stor kustremsa i nordöst där det finns en mycket begränsad sjukvård eftersom inga hjälporganisationer tillåts komma in. Uppspända platsskynken är det enda skyddet mot regnet som gör platsen än mer ogästvänlig. Detta område är nu det enda som kontrolleras av gerillan.

För två år sedan återtog regeringen områden i de östra delarna av landet som tidigare har kontrollerats av de Tamilska tigrarna och regeringen säger att de där har hjälpt befolkningen till ett bättre liv. Det Camilla Orjuela såg när hon besökte området i februari talade ett annat språk.

– Det är väldigt underutvecklad. Man hade infört elektricitet för första gång, men den gick bara till militärförläggningarna. Det är väldigt militariserat. Det pågår fortfarande våldshandlingar i de här områdena, och man känner inte någon större säkerhet. Folk ser det som att militären har ockuperat områdena.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se