Campbell förnekar ansvar för Irakrapporten

I Storbritannien förenekade på tisdagen premiärminister Tony Blairs närmaste man, Alastair Campbell, att han skulle ha varit ansvarig för att regeringens Irakrapport från förra hösten manipulerades. Campbell hördes i utredningen som pågår om vapenexperten David Kellys självmord.
När utredningen av omständigheterna kring David Kellys självmord idag fortsatte i London var det Irakkriget som hamnade i fokus. Frågor om omstridd Irakrapport Premiärministerns närmaste man, informationschefen Alastair Campbell hördes om sin roll i tillblivelsen av regeringens Irakrapport förra hösten. En rapport som låg till grund för kriget mot Irak och som det har blivit stor debatt om här i Storbritannien. Förordet står i fokus Det handlar framför allt om förordet till rapporten. Det är där det står att Saddam Hussein kan avfyra massförstörelsevapen inom 45 minuter. Något som vapenexperten David Kelly tyckte var en överdrift och som han också sa till BBC. Campbell förnekade ansvar BBC pekade sedan ut Alastair Campbell som ansvarig för manipuleringen av rapporten. Men det förnekade alltså Campbell återigen idag. Försvarade Downing Street Han försvarade Downing Street och sig själv. Och hävdade istället att han hade poängterat att det var viktigt att rapporten fick ett så torrt språk som möjligt. Frågan är om britterna och domare Brian Hutton tror honom. För enligt en opinionsmätning som publiceras i tidningen The Guardian i dag tror hälften av britterna att regeringen medvetet vinklat till sin rapport om Iraks massförstörelsevapen, för att rättfärdiga ett krig mot Saddam Hussein.
Sara Stenholm, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".